Na hlavný obsah

Medzi lobistami na klimatickej konferencii sú ruskí oligarchovia

Rusko má využívať kľúčové rokovania o klíme, aby získalo zákazky.

Medzi lobistami na klimatickej konferencii sú ruskí oligarchovia
Snímka z Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR

Medzi lobistami na klimatickej konferencii OSN COP27 v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch sú ruskí oligarchovia a šéfovia viacerých spoločností, na ktorých sa vzťahujú sankcie. Informuje o tom v piatok (12. 11.) spravodajský web britského denníka The Guardian.

Do Šarm aš-Šajchu podľa The Guardian pricestoval napríklad ruský miliardár a niekdajší hliníkárenský magnát Oleg Deripaska, na ktorého Spojené štáty, Európska únia a Británia uvalili sankcie.

Ako aj rusko-bieloruský miliardár Andrej Melničenko, bývalý šéf výrobcu hnojív Eurochem. Melničenko čelí sankciám EÚ, ktoré označil za „absurdné a nezmyselné“.

Plynárenský gigant Gazprom vyslal na klimatickú konferenciu šiestich delegátov a tiež generálneho riaditeľa Sberbank. Na obe spoločnosti sa vzťahujú sankcie EÚ a USA.

Rokovania sa zúčastňujú aj zástupcovia ropnej spoločnosti Lukoil, hutníckej spoločnosti Severstal a Magnitogorských železiarní a oceliarní. Z nich všetky čelia americkým sankciám.

Ropná a plynárenská spoločnosť Tatnefť, na ktorú EÚ uvalila sankcie, vyslala na klimatickú konferenciu troch lobistov. Vyplýva to z údajov zostavených organizáciami Corporate Accountability, Global Witness a Corporate Europe Observatory. V ruskej delegácii sú tiež zástupcovia oceliarne NLMK.

Nedostatok ruských dodávok plynu

Tohtoročná klimatická konferencia je do veľkej miery ovplyvnená diskusiami o tom, ako by sa svet mal prispôsobiť nedostatku ruských dodávok plynu.

Deje sa tak po mesiacoch obáv v Európe z nedostatku energie prameniaceho z rozhodnutia Moskvy náhle zastaviť dodávky plynu do Európy. A to v reakcii na medzinárodné sankcie zavedené pre februárovú inváziu na Ukrajinu, píše The Guardian.

Delegáti, ktorí sa zišli v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch, vyjadrili obavy z toho, že by sa európska energetická kríza mohla využiť ako zámienka na ďalšiu ťažbu plynu v Afrike. A to namiesto toho, aby sa usilovali o celosvetové zvýšenie obnoviteľných zdrojov energie.

Prítomnosť ruských lobistov a vedúcich pracovníkov ropného a plynárenského priemyslu, vrátane šiestich zástupcov Ruského zväzu priemyselníkov a podnikateľov (RSPP), naznačuje, že Rusko využíva kľúčové rokovania o klíme, aby získalo zákazky, píše The Guardian.

Zároveň to podľa neho ukazuje, že sa Rusko snaží propagovať odvetvia, ktoré nečelia sankciám. A sú spojené s ruským vplyvom na svetové zásobovanie potravinami.

Podľa kritikov Rusko hľadá cestu, ako sa na klimatickej kríze obohatiť, najmä pokiaľ ide o ťažbu v Arktíde. Ruský splnomocnenec pre klímu Ruslan Edelgerijev sa na konferencii COP27 podľa The Guardian vyjadril, že Rusko by uhlíkovej neutrality dosiahlo skôr, ak by „neexistovali žiadne sankcie, obmedzenia alebo akékoľvek diskriminačné prístupy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet