Na hlavný obsah

Meloniová sa stretla s lídrami inštitúcií EÚ, hovorilo sa o energetike či podpore Ukrajiny

Bola to jej prvá zahraničná cesta.

Meloniová sa stretla s lídrami inštitúcií EÚ, hovorilo sa o energetike či podpore Ukrajiny
Nová talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Nová talianska premiérka Giorgia Meloniová sa vo štvrtok (3. 11.) v Bruseli stretla so špičkami inštitúcií Európskej únie pri sérii stretnutí venovanej energetickej kríze, podpore Ukrajiny či migrácii.

Pred novinármi hodnotila stretnutie pozitívne a volala po rýchlom dotiahnutí „európskeho riešenia“ v otázke rastu cien energií.

Témou stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou bolo tiež čerpanie únijných fondov na obnovu Talianska po koronavírusovej kríze.

Taliansko chce spolupracovať s EÚ

Meloniová je v Bruseli na svojej prvej zahraničnej ceste od chvíle, keď sa ako prvá žena v dejinách Talianska ujala premiérskej funkcie.

Od návštevy sa nečakali žiadne hmatateľné výsledky, médiá ju vnímajú skôr ako snahu vyslať pozitívny signál smerom k únijným partnerom a rozptýliť obavy, že nová talianska vláda, zložená z pravicových a krajne pravicových strán, bude nabúrať politiku EÚ.

Premiérka povedala, že jej cieľom bolo dať najavo, že Taliansko chce na úrovni EÚ spolupracovať aj obhajovať národné záujmy.

„Zdá sa mi, že sa začala veľmi úprimná, veľmi pozitívna výmena,“ hodnotila sériu stretnutí. Pred kamerami pritom hovorila sama, pričom reportérom nedala priestor na otázky. 

Von der Leyenová medzitým na twitteri Meloniovej poďakovala za „silný signál“ a príležitosť na diskusiu o „kľúčových otázkach“.

Tou pravdepodobne najpálčivejšou sú aktuálne pre únijných lídrov vysoké ceny energií, na ktoré chce spoločne hľadať odpovede aj Taliansko.

Podľa Meloniovej treba „čo najrýchlejšie dodať konkrétnosť európskemu riešeniu“. Spomenula pri tom aj zastropovanie veľkoobchodnej ceny plynu, ktorého konkrétna podoba ani po mesiacoch diskusií nie je na stole.

Zostať jednotní

Počas zhruba hodinovej schôdzky so šéfkou únijnej exekutívy sa hovorilo tiež o talianskom národnom pláne obnovy, ktorý počíta so skoro 200 miliardami eur v pôžičkách a grantoch z únijného fondu zriadeného v reakcii na pandémiu.

Meloniová predtým naznačila, že by chcela plán zostavený predchádzajúcou vládou upraviť, komisia sa však nezdá byť takémuto postupu otvorená.

Po stretnutí s von der Leyenovou sa Meloniová stretla ešte so šéfom únijných samitov Charlesom Michelom.

Predtým sa talianska premiérka v Bruseli stretla s eurokomisárom pre hospodárstvo Paolom Gentilonim, sériu stretnutí s lídrami únijných inštitúcií začala popoludní s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou.

„Taliansko vždy v EÚ hralo ústrednú úlohu. Viac ako kedykoľvek predtým – pri ruskej invázii na Ukrajinu, cenách energií v nebi a rastúcej inflácii – musíme zostať jednotní,“ napísala maltská politička na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet