Na hlavný obsah

Mendelssohn-Bartholdy je autorom neodmysliteľnej súčasti sobášnych obradov

Zomrel pred 175 rokmi.

Svadobný pochod nemeckého skladateľa Mendelssohna-Bartholdyho je všeobecne známy. Od úmrtia autora tohto hudobného diela uplynie v piatok (4. 11.) 175 rokov.

Hudba Mendelssohna-Bartholdyho zavedie poslucháča do kráľovstva romantickej krajiny. Jeho hudba je plná básnických predstáv, plynie jasne, pokojne, harmonicky, v klasických črtách s romantickou citovosťou a farebnosťou.

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy sa narodil 3. februára 1809 v nemeckom Hamburgu. Meno Bartholdy prijal po svojom strýkovi Jakobovi, ktorý ho zakúpil a sám ho používal. Vyrastal v šťastnom rodinnom prostredí v nemeckom Berlíne ako syn bohatého bankára.

Považovali ho za zázračné dieťa, koncertoval odmala so svojou sestrou Fanny. Získal dôkladné hudobné a všeobecné vzdelanie. Okrem hudby študoval aj estetiku a filozofiu. Miloval literatúru, výtvarné umenie, aj on sám maľoval a veľa cestoval.

Obdivoval Bachove skladby a Goetheho básne. Ako klavirista si získal veľké uznanie a popularitu a veľmi skoro dozrel aj ako skladateľ.

Skladby komponoval už ako násťročný

Už vo veku dvanásť až pätnásť rokov skomponoval 12 sláčikových symfónií a dva koncerty pre dva klavíry (Es dur a As dur). Ako sedemnásťročný napísal ouvertúru k Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej. Premiéru mala v roku 1829 a vďaka nej sa stal svetoznámym skladateľom.

Táto skladba očarila melodickosťou, lyrikou a až nadpozemskou ľahkosťou. Keď mal dvadsať rokov, ako dirigent uviedol v Berlíne Matúšove pašie od Johanna Sebastiana Bacha a znovu upozornil na hudbu tohto génia. Bachova tvorba a hold Lutherovej reformácii boli podnetom k vzniku jeho 5. symfónie Reformačnej.

Komponoval veľa krásnej klavírnej hudby – sonáty, prelúdiá a fúgy, variácie, fantázie, etudy a obľúbenú komornú hudbu.

Jeho slávnym dielom je Husľový koncert e mol, v ktorom nádherne rozospieval husle a rozozvučal orchester. Koncert mal premiéru v marci 1845 a odvtedy patrí medzi najobľúbenejšie svetové skladby. Spája sa v ňom krásna melodika a romantická atmosféra.

Po krátkom pôsobení v nemeckom Düsseldorfe sa Mendelssohn-Bartholdy stal riaditeľom Gewandhaus Orchestra v nemeckom Lipsku. Zaslúžil sa aj o založenie lipského konzervatória.

Po rokoch sa opäť vrátil k úspešnému dielu svojej mladosti. Skomponoval scénickú hudbu k celej hre Sen noci svätojánskej od Williama Shakespeara. Jej premiéru prijalo obecenstvo s nadšením, najmä Scherzo a Svadobný pochod, ktorý sa stal takmer neodmysliteľnou súčasťou sobášnych obradov. Medzi jeho slávne diela patria aj Oratóriá Pavol a Eliáš.

Predčasné úmrtie jeho milovanej sestry Fanny v máji 1847 ním natoľko otriaslo, že plný tvorivých síl vo veku 38 rokov zomrel 4. novembra 1847 v nemeckom Lipsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet