Na hlavný obsah

Mikulec nelegálnu migráciu rieši kontinuálne, tvrdí ministerstvo vnútra

Dôrazne sa ohradzuje proti vyjadreniam predsedu Juraja Krúpu.

Mikulec nelegálnu migráciu rieši kontinuálne, tvrdí ministerstvo vnútra
Na snímke je minister vnútra Roman Mikulec. Foto: SITA

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) problematiku nelegálnej migrácie rieši kontinuálne počas celého obdobia vo funkcii, v posledných mesiacoch o to intenzívnejšie. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

MV sa dôrazne ohradzuje proti vyjadreniam predsedu brannobezpečnostného výboru a poslanca Juraja Krúpu (SaS), ktoré odzneli v sobotu (12. 11.) v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu.

MV vníma jeho vyjadrenia ako politické účelové vyjadrenia, ktorými sa „chce zapáčiť svojmu straníckemu šéfovi Richardovi Sulíkovi“. Podobne vníma aj ministrove odvolávanie.

„Šéf rezortu vnútra je v aktívnej komunikácii s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí, s Európskou komisiou, rovnako aktívne a pravidelne informuje o krokoch svojich kolegov vo vláde,“ uvádza sa v stanovisku MV.

Eliášová dodala, že viacerí komentátori ako aj zástupcovia občianskych organizácií tiež komentovali, že problematiku nelegálnej migrácie nie je možné vyriešiť na vnútroštátnej, ale európskej úrovni.

Ako podľa nej rezort vnútra a minister niekoľkokrát uviedli, sekundárna migrácia sa v rámci schengenu zavedením vnútorných kontrol na hraniciach nikdy nezastaví.

Zvýšenie spoločných hliadok

Eliášová ozrejmila, že rezort zvýšil počty spoločných hliadok na maďarskom území na hlavných dopravných ťahoch, ako aj vo vlakoch a na železničných staniciach.

Tiež vyslali 39 policajtov na vonkajšie hranice Maďarska, ďalších 30 policajtov bude vyslaných do operácie Frontexu (agentúra pre ochranu vonkajších hraníc) v krajinách západného Balkánu. 

V súčasnosti je do operácii Frontexu vyslaných 16 policajtov. Taktiež boli prijaté opatrenia na vnútorných hraniach s Rakúskom.

Informovala tiež, že po rokovaní v Česku sa má udiať nasledovné:

  • spoločná zhoda na tom, že nelegálnej migrácii môže zabrániť posilnenie vonkajšej hranice schengenu. Slovensko aj Česko bude žiadať aj ďalšie krajiny Európy, aby sa do ochrany schengenskej hranice zapojili,
  • nastavia sa spoločné hliadky zamerané najmä na vlakovú dopravu,
  • obe strany sa zhodli na postupnom návrate na cestovanie bez kontrol vo vnútri schengenského priestoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko