Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva spustilo výzvu na rekonštrukciu nemocníc

Rezort investuje 212 miliónov eur.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo výzvu na rekonštrukciu nemocníc
Na snímke záchranka prichádza do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo investičnú výzvu na rekonštrukciu a modernizáciu nemocníc z plánu obnovy vo výške viac ako 212 miliónov eur. O financie sa môžu uchádzať nemocnice v rukách súkromných aj verejných poskytovateľov.

Informovali o tom premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Cieľom investície je zvýšiť pohodlie pre pacientov a zmodernizovať pracovné prostredie pre lekárov, sestry a ostatných zdravotníkov.

Výzva je smerovaná hlavne do regiónov Slovenska, zdôraznil Heger. Nadväzovať bude na ňu výzva pre malé projekty.

„Uvedomujeme si, že treba investovať aj do personálu,“ uviedol Heger. Pripomenul zvýšenie platov zdravotníkov, ktoré parlament schválil na začiatku októbra. Aj snahy o zvýšenie počtu študentov medicíny na Slovensku.

Žiadosti môžu predkladať všetky nemocnice, ktoré poskytujú štandardnú akútnu aj plánovanú starostlivosť, urgentnú ambulantnú či následnú rehabilitačnú starostlivosť. Minimálna podpora na jedného žiadateľa predstavuje 5 miliónov eur.

Výzva bude otvorená len dva mesiace

Maximálna možná podpora na jedno lôžko je 330 000 eur. „Veľmi pozorne sa bude hodnotiť typ investície. V praxi to znamená, že chceme podporiť projekty, ktoré majú pre pacienta najvyššiu pridanú hodnotu. Nechcem podporovať kozmetické zmeny, ale skutočné dlhodobo prínosné riešenia,“ podotkol minister zdravotníctva. Výzva je otvorená do januára.

Okrem aktuálne oznámenej výzvy ministerstvo zdravotníctva rozbehlo projekty na výstavbu nových univerzitných nemocníc v Martine a Bratislave. Z dobiehajúceho programového obdobia len nedávno podporilo nemocnice v Dolnom Kubíne, Čadci či Ružomberku. 

Naďalej intenzívne pracuje na ďalšej výzve z plánu obnovy a odolnosti pre nemocničné zariadenia, konkrétne na projekty do päť miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko