Na hlavný obsah

Mnohé deti nechcú dopriať rodičom finančný bonus

Boja sa výšky ich budúcich dôchodkov.

Časť pracujúcich detí odmieta svojim rodičom umožniť, aby poberali od budúceho roka takzvaný rodičovský bonus. V Sociálnej poisťovni (SP) riešia denne telefonáty s otázkou, ako to zariadiť. Ľudia sa boja, že im neskôr bude hroziť nižší dôchodok, alebo, že rodina odhalí výšku ich zárobkov.

Rodičovský bonus by mali dostať dôchodcovia, ktorí majú zamestnané deti, na budúci rok automaticky. Ak im ich deti nechcú prispieť 1,5 percenta zo svojich odvodov, musia o to požiadať Sociálnu poisťovňu. Tá denne odpovedá na otázky nespokojným ľuďom. Píšu o tom už aj na sociálnych sieťach.

Jednou z obáv, prečo deti nechcú prispievať rodičom, je, že budú musieť platiť vyššie odvody alebo to ovplyvní výšku ich budúceho dôchodku. Hovorca SP Martin Kontúr povedal, že to nie je pravda.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je veľká skupina, ktorá úplne nepochopila, že sa im nezvýšia výdavky. Búria sa tak principiálne proti všetkému, čo vymyslí štát,“ hovorí psychologička Silvia Langermann. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) hovorí, že rodičovský bonus nebude mať vplyv na terajšie ani na ich budúce príjmy.

Psychologička vysvetľuje, že ľudia odmietajú rodičovský bonus aj preto, že už teraz mnohí svojim rodičom istou sumou z výplaty prispievajú. Navyše si chcú chrániť aj súkromie. „Deti nie vždy chcú, aby ich rodičia vedeli, koľko zarábajú. To je také ako keby držanie si tajomstva. Dá sa to pomerne jednoducho vyrátať,“ príbližila.

Rodičovský bonus môžu dostávať napríklad aj náhradní rodičia, ktorým súd v minulosti zveril dieťa do opatery. Vyhlásenie o tom treba do Sociálnej poisťovne doručiť do konca februára spolu s rozhodnutím súdu. V opačnom prípade dostanú bonus biologickí rodičia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika