Na hlavný obsah

Moldavsko postihli výpadky elektriny pre ruské bombardovanie Ukrajiny

Odpojilo sa jedno z elektrických vedení.

Moldavsko postihli výpadky elektriny pre ruské bombardovanie Ukrajiny
Ilustračná fotografia stožiarov elektrického vedenia. Foto: Unsplash

Moldavsko po novej vlne ruských útokov na ukrajinskú energetiku postihli masívne výpadky dodávok elektriny, ohlásil vicepremiér a minister infraštruktúry a regionálneho rozvoja Andrei Spinu. Krajina dováža elektrinu z Ukrajiny.

„Po ruskom bombardovaní ukrajinského energetického systému v poslednej hodine sa odpojilo jedno z elektrických vedení, ktoré zabezpečuje dopravu elektriny pre našu krajinu. Spôsobilo to masívne výpadky elektriny po celej krajine,“ uviedol Spinu podľa agentúry AP.

Minister upozornil, že prerušené elektrické vedenie „sa nepoškodilo, ale v rámci bezpečnostných opatrení sa automaticky odpojilo“. Dodal, že spoločnosť Moldelectrica pracuje na obnovení dodávok elektriny, o čom budú občania informovaní.

„Každá bomba padajúca na Ukrajinu zasahuje tiež Moldavsko a náš ľud,“ napísal na twitteri po výpadku elektriny v niektorých moldavských regiónoch minister zahraničia Nicolae Popescu. „Vyzývame Rusko, nech prestane s ničením,“ dodal.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko označil situáciu za kritickú. V Kyjeve je polovica odberateľov bez elektriny, uviedol starosta Vitalij Kličko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet