Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Austrálčania porazili Dánov, rozhodol Leckie

Skončili na druhom mieste D-skupiny o skóre za Francúzskom.

MS vo futbale 2022: Austrálčania porazili Dánov, rozhodol Leckie
Austrálski futbalisti sa tešia na konci zápasu. Foto: TASR/AP

Futbalisti Austrálie zdolali v stredajšom (30. 11.) zápase D-skupiny na MS v Katare Dánsko 1:0 a zabezpečili si postup medzi šestnásť najlepších tímov. Skončili na druhom mieste D-skupiny o skóre za Francúzskom. Postupový gól strelil v 60. minúte Mathew Leckie.

Austrálčania postúpili do osemfinále MS druhýkrát v histórii. V sobotu (3. 11.) sa v Al Rajáne stretnú s víťazom C-skupiny.

Od začiatku zápasu museli tvoriť hru Dáni, ktorí potrebovali vyhrať. Súper im to v prvej štvrťhodine výrazne uľahčoval, keď pressing „protinožcov“ nebol dôrazný a hra v defenzíve pôsobila pasívne.

V 11. minúte musel vytiahnuť prvý dôležitý zákrok brankár Ryan po prudkej strele Jensena, ktorá mierila pod brvno. Austrálčania prvýkrát ohrozili dánskeho brankára Schmeichela v 22. minúte, keď po predĺžení nakopnutej lopty zakončil iba do stredu brány McGree.

Na snímke austrálsky hráč Mathew Leckie (vľavo) sa teší z gólu.
Na snímke austrálsky hráč Mathew Leckie (vľavo) sa teší z gólu.Foto: TASR/AP

Austrálčanom sa podarilo z hry úplne vypojiť ofenzívneho tvorcu Eriksena a cesta za gólom viedla iba po krídelných priestoroch.

Po polhodine hry sa dobrým prienikom po ľavej strane prezentoval Lindström, ktorý zvládol súboj 1 na 1, ale namiesto strely zvolil spätnú prihrávku a obrana Austrálie loptu odvrátila. V závere prvého polčasu Dáni stratili prevahu a hra sa vyrovnala.

Skóre otvoril Leckie

Prvú šancu v druhom dejstve mala Austrália, ale Irvine zakončil zo záklonu po spätnej prihrávke vysoko nad. V 60. minúte už potrebovali Austrálčania na postup výhru, pretože Tunisko viedlo nad Francúzskom 1:0.

Ihneď po góle v súbežne hranom zápase sa však presadili a z rýchlej kontry otvorili skóre zásluhou Leckieho.

Dáni potrebovali streliť dva góly, a logicky viac otvoriť hru, no v ofenzívnej fáze sa im vôbec nedarilo. Austrálčania zvládali zápas veľmi dobre po taktickej stránke a dokázali vykrývať dôležité priestory.

Dánski futbalisti v závere skúšali už iba nakopávané lopty. Austrália prehustila stred obrany, súperom nedovolila vypracovať si žiadnu gólovú šancu a postúpila do osemfinále MS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport