Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Brazília potvrdila, že to v Katare s útokom na šiesty titul myslí vážne

Vo štvrtkovom zápase porazila Srbsko.

MS vo futbale 2022: Brazília potvrdila, že to v Katare s útokom na šiesty titul myslí vážne
Brazílski futbalisti sa tešia z gólu, ktorý strelil Richarlison. Foto: TASR/AP

Brazílski futbalisti zvíťazili vo štvrtkovom (24. 11.) zápase G-skupiny na MS v Katare nad Srbskom 2:0. Jeden z najväčších favoritov šampionátu má vďaka dvom gólom Richarlisona na konte tri body rovnako ako Švajčiarsko, ktoré v prvom zápase „géčka“ zdolalo Kamerun 1:0.

Duely druhého kola v tejto vetve sa hrajú v pondelok (28. 11.), o 11.00 SEČ nastúpi Kamerun proti Srbsku a o 17.00 SEČ sa Brazília stretne so Švajčiarskom.

Srbi začali nebojácne, ich tvrdosť v osobných súbojoch robila technickým Brazílčanom značnú chvíľu problémy. Bezgólové skóre sa snažil zmeniť Neymar, jeho rafinovaný pokus z rohu v 14. minúte však srbský brankár vyškriabal spod brvna.

Postupom času sa začala čoraz viac prejavovať individuálna kvalita „kanárikov“. V 27. minúte sa takmer dostal do veľkej príležitosti Vinicius Junior, ale V. Milinkovič-Savič dobre čítal hru a loptu pred ním vypichol.

V 35. minúte sa po narážačke s Paquetom ocitol v dobrej pozícii Raphinha, ale koncovku nezvládol a srbský brankár nemal s jeho pokusom veľa práce. Následne sa opäť nepresadil Vinicius Junior, keď ho stihol dostúpiť Milenkovič.

Hneď v úvode druhého polčasu spravili Srbi chybu v rozohrávke, ale Raphinha zoči-voči brankárovi neuspel. Brazília stupňovala prevahu, v 55. minúte Neymar z prvej prestrelil bránu Srbska.

Brazílsky futbalista Neymar (uprostred) a srbskí hráči Andrija Živkovič (vpravo) a Saša Lukič (vľavo) bojujú o loptu v zápase.
Brazílsky futbalista Neymar (uprostred) a srbskí hráči Andrija Živkovič (vpravo) a Saša Lukič (vľavo) bojujú o loptu v zápase.Foto: TASR/AP

To sa ešte viac zatiahlo do obrannej ulity, pričom nechýbalo veľa a v 60. minúte mohlo prehrávať. Do lopty sa z 25 metrov oprel Alex Sandro a opečiatkoval žrď.

Dvojgólový Richarlison

Gól visel na vlásku a Brazílii sa ho už o niekoľko okamihov neskôr podarilo streliť. Pokus Viniciusa Junior z uhla vyrazil V. Milinkovič-Savič iba pred Richarlisona, ktorý zblízka otvoril skóre.

Zvýšiť náskok mohol Junior Vinicius, no v rozhodujúcej chvíli sa pošmykol. Srbi potom predviedli silnú pasáž a aj zahrozili, bola to však v ich podaní len ofenzívna epizódka. Naopak, v 73. minúte sa ich nádeje na zisk aspoň bodu rozplynuli, keď sa Richarlison blysol akrobatickou lahôdkou a strelil svoj druhý gól v zápase.

Definitívne rozhodnúť mohol Casemiro, ktorý opečiatkoval brvno. Brazília nevyužila ďalšie veľké šance, napriek tomu potvrdila, že v Katare to s útokom na šiesty titul myslí vážne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport