Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Ďalší šok. Nemecko podľahlo Japonsku 1:2

Nemci po prvom polčase viedli 1:0.

MS vo futbale 2022: Ďalší šok. Nemecko podľahlo Japonsku 1:2
Nemecký futbalista Ilkay Gündogan strieľa úvodný gól zo značky pokutového kopu počas zápasu základnej E-skupiny Nemecko - Japonsko na MS v katarskej Dauhe. Foto: TASR/AP

Futbalisti Nemecka prekvapujúco prehrali v stredajšom (23. 11.) prvom zápase E-skupiny na MS v Katare s Japonskom 1:2. V Al Rajáne favoritovi nevyšla záverečná polhodina, keď ich súper uzemnil hernou modernou i dôraznejším zakončením.

O 17.00 h SEČ nasleduje druhý zápas skupiny medzi Španielskom a Kostarikou. Duely druhého kola v tejto vetve sa hrajú v nedeľu (27. 11.), o 11.00 h Japonsko s Kostarikou, o 20.00 h sa v šlágri dňa stretnú Španieli s Nemcami.

Nemecká prevaha bola očakávaná a jasná a keď sa v ôsmej minúte Japonci len pre ofsajd neujali vedenia, v štatistike mali päť presných prihrávok k 53 súperovým. Aj v nasledujúcom priebehu síce Nemci hrozili svojimi plastickými kombináciami, pričom v rozohrávke chybovali a z nízkeho, ale z rýchleho pressingu Japoncov sa udialo niekoľko nebezpečných kontier.

V 20. minúte vyslal spoza šestnástky takmer gólovú bombu Kimmich a nemecký dispečer bol aj strojcom situácie, ktorá viedla k otvoreniu skóre. Presnou polodiagonálou uvoľnil naľavo vo vápne Rauma, po faule brankára nasledovala penalta, ktorú Gündogan presvedčivo premenil.

Nemecký futbalista Ilkay Gündogan (vľavo) a jeho spoluhráč Thomas Müller.
Nemecký futbalista Ilkay Gündogan (vľavo) a jeho spoluhráč Thomas Müller. Foto: TASR/AP

V nadstavenom čase Nemci pridali druhý gól, ktorý neplatil pre ofsajd a tak stav 1:0 nezodpovedal ich 81-percentnej prevahe, ozrutnému počtu 444 presných prihrávok a strelám 13:1 (4:0 na bránu).

Nemecký kolotoč, japonský triumf

Chvíľu trvalo, kým to favorit rozpumpoval aj v druhej časti. Kým Japonci zintenzívnili pokusy o protiútoky, Musiala predviedol parádnu individuálnu akciu s tesným zakončením a blízku ku gólu bola aj strela Gündogana. Keď to začalo v moderne kmitajúcom nemeckom stroji škrípať a súper sa dostal do hry, zrazu sa udiala drsná minútka pred japonským brankárom.

Gonda najprv eliminoval zblízka Gnabryho i gólom kričiacu dorážku Hoffmana a v dohrávaní akcie predviedol ďalší rozprávkový zákrok, opäť po Gnabryho strele. Zápas sa dostal do skvelých otáčok, Neuer fantasticky vyrazil strelu Asana, dorážka Sakaia šla vedľa a potom Japonci v podstate nemeckým spôsobom vyrovnali.

Iskrivú akciu zo stredu na krídlo a odtiaľ na päťku zakončil striedajúci Doan najprv do Neuera, no vzápätí zavesil do siete. Stav 1:1 Nemcov nezobudil a druhým gólom ich po rýchlej akcii a dravom krídelnom prieniku potrestal ďalší striedajúci hráč Asano.

Nemci síce v závere takmer vyrovnali po strele Goretzku, ale predtým mal ďalšie šance víťazný tím, ktorý predviedol skvelý druhý polčas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport