Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Francúzi zdolali Dánov a ako prví postúpili do osemfinále

O oba ich góly sa postaral Kylian Mbappe.

MS vo futbale 2022: Francúzi zdolali Dánov a ako prví postúpili do osemfinále
Francúzsky hráč Kylian Mbappé oslavuje po tom, ako strelil druhý gól proti Dánsku vo futbalovom zápase D-skupiny. Foto: TASR/AP

Futbalisti Francúzska zvíťazili v sobotňajšom (26. 11.) zápase D-skupiny MS v Katare nad Dánskom 2:1 a ako prvý tím si zaistili postup do osemfinále. O oba ich góly sa postaral Kylian Mbappe, za severanov skóroval Andreas Christensen.

Dáni tak nenadviazali na dve tohtoročné výhry nad úradujúcimi majstrami sveta. V Lige národov ich zdolali 2:1 v Paríži a 2:0 doma. Francúzsko zlomilo „prekliatie“ šampiónov, Taliani (2010), Španieli (2014) ani Nemci (2018) po zisku titulu nepostúpil na ďalšom šampionáte zo skupiny.

Francúzi odohrajú záverečný skupinový duel v stredu (30. 11.) o 16.00 h s Tuniskom. Dáni sa v priamom súboji o postup stretnú v rovnakom čase s Austráliou.

Deschamps spravil pred druhým stretnutím tri zmeny v zostave. Po zranení sa do nej vrátil obranca Varane, ktorý nahradil Konateho, naopak pre vážne zranenie vypadol L. Hernandez a na jeho miesto prišiel, tak ako v prvom zápase, brat Theo.

Aj tretia zmena bola v obrane, keď Pavarda nahradil Kounde. Dánsky kouč Hjulmand spravil štyri zmeny oproti prvému stretnutiu, v útoku sa predstavili Lindström, Cornelius a Damsgaard, v obrane vymenil Kjaera Nelsson.

Dáni chceli nadviazať na dva tohtoročné triumfy nad Francúzmi v Lige národov (2:1, 2:0) a začali aktívne, no súperi ich do šancí nepustili. Prvá prišla v 13. minúte na druhej strane, po Griezmannovom centri a hlavičke Koundeho odvrátili loptu spred čiary dánski obrancovia.

V 19. minúte zablokoval Varane v šestnástke Damsgaarda, ktorý sa tak nedostal k zakončeniu. Chvíľu na to poslal Griezmann dlhú prihrávku medzi dánskych obrancov a Christensenovi nezostávalo nič, ako faulom zastaviť rozbehnutého Mbappeho.

O triumfe Francúzska rozhodol Mbappe

Pol metra za ním boli ešte ďalší dvaja dánski hráči a tak rozhodca ukázal stopérovi len žltú kartu, i keď nebyť jeho zákroku, Mbappe by išiel sám na bránku. Nasledoval Dembeleho center a pri Rabiotovom hlavičkovom zakončení sa predviedol Schmeichel, ktorý vyrazil loptu na roh.

Pomáhali mu aj spoluhráči, ktorí v nasledujúcich minútach zblokovali strely Koundeho, Dembeleho a ďalších. Severania výborne zhusťovali priestor pred šestnástkou i v nej. V 36. minúte im vyšla rýchla kontra, ale tiesnený Cornelius poslal prudkú strelu vedľa pravej žrde.

V 40. minúte našiel Dembele v šestnástke úplne voľného Mbappeho, no kanonier v tutovke vysoko prestrelil. Francúzi v prvej polovici prestrieľali súpera 12:2, 2:0 na bránku.

Aj v úvode druhého dejstva boli o čosi aktívnejší Dáni, no bez väčších šancí. Postupne prebrali taktovku obhajcovia titulu a tak ako v prvom polčase, snažili sa preniknúť cez prehustenú obranu súpera.

V 56. minúte sa Mbappe presadil v súboji na polovici ihriska s loptou prešiel až do zakončenia, ktoré Schmeichel poslal na roh. O pár minút neskôr Griezmann v tutovke prestrelil, no v 61. minúte to Francúzom už vyšlo a po akcii Mbappe – Hernandez – Mbappe otvorili skóre.

Pre francúzskeho kanoniera to bol jubilejný 30. zásah v národnom drese. Dáni sa po inkasovanom góle vrhli do útoku, v 68. minúte si vybojovali roh a dokázali z neho vyrovnať. Eriksenov center predĺžil na prvej žrdi Andersen a nekrytý Christensen hlavou rozvlnil sieť – 1:1.

O ďalších päť minút mohli byť už vo vedení, ale Lindström trafil vo veľkej šanci len do stredu bránky, kde bol pripravený Lloris. V 80. minúte sa predviedol akrobatickým zakončením Rabiot, ale tesne minul a o minútu neskôr dopadol rovnako v dobrej šanci Braithwaite. O triumfe Francúzska rozhodol Mbappe, ktorý sa v 86. minúte presadil po centri Griezmanna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport