Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Holandskí futbalisti zvíťazili nad domácim Katarom

Zaistili si postup do osemfinále ako víťaz skupiny.

MS vo futbale 2022: Holandskí futbalisti zvíťazili nad domácim Katarom
Holandský futbalista Cody Gakpo (vľavo) sa raduje z gólu. Foto: TASR/AP

Futbalisti Holandska zvíťazili v utorkovom (29. 11.) zápase A-skupiny MS v Katare nad domácim výberom 2:0 a zaistili si postup do osemfinále ako víťaz skupiny.

O ich triumf sa postarali Cody Gakpo, ktorý strelil v treťom zápase na turnaji tretí gól, a Frenkie de Jong. Spolu s „Oranjes“ si postup z A-skupiny vybojoval aj Senegal po triumfe 2:1 nad Ekvádorom.

Holanďania pod vedením Louisa van Gaala neprehrali už 18 zápasov, pričom trinásťkrát triumfovali a v piatich dueloch remizovali. Van Gaal prebral mužstvo v auguste minulého roka.

Jeho zverenci sa v osemfinále stretnú v sobotu (3. 12.) na štadióne Khalifa v Al Rajáne proti druhému tímu z B-skupiny. Katar skončil v „áčku“ na poslednom štvrtom mieste bez bodového zisku.

Hneď prvé šance Holanďanov v úvode naznačili, akým smerom sa bude duel uberať. „Oranjes“ mali zápas pod kontrolou a pred bránkou Kataru ako prvý zahrozil Blind, ktorého vychytal Barsham.

Onedlho vypálil z dobrej pozície de Jong, lopta sa odrazila k Depayovi, ktorý ju v akrobatickej pozícii nedostal do brány. Katar sa do ofenzívy dostával sporadicky a favorit napokon „načal“ súpera v 28. minúte.

Gakpo si narazil loptu s Klaassenom, na hranici pokutového územia sa rozhodol pre strelu a lopta zapadla po zemi k ľavej žrdi Barshamovej brány. V prvej 45-minútovke hovorili všetky ofenzívne štatistiky v prospech favorita.

Holandský futbalista Cody Gakpo.
Holandský futbalista Cody Gakpo.Foto: TASR/AP

Hneď v úvode druhého polčasu Dumfries zbytočne fauloval Afifa a Katar mal k dispozícii zaujímavú „štandardku“, ale potom Holanďania udreli. Po centri Klaassena strieľal Depay, brankár Kataru loptu vyrazil a vzápätí ju de Jong poslal do siete – 2:0.

V 68. minúte sa fanúšikovia Holandska tešili po tretí raz, keď Berghuis pohodlne poslal loptu do siete, ale arbiter tento gól neuznal pre predchádzajúcu ruku Gakpa.

Katarčania sa v závere duelu dostali do náznaku šance, Afif hľadal pred bránou Muntariho, Noppert však celú situáciu prečítal a center vyrazil. Duel ukončila strela Berghuisa spoza šestnástky, lopta skončila na brvne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport