Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Irán žiada vylúčenie reprezentácie USA zo svetového šampionátu

Za zverejnenie štátnej vlajky bez symbolu islamskej republiky.

MS vo futbale 2022: Irán žiada vylúčenie reprezentácie USA zo svetového šampionátu
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Irán žiada vylúčenie reprezentácie USA zo svetového šampionátu v Katare. Stalo sa tak po tom ako americká futbalová federácia a sociálnych sieťach zverejnila iránsku vlajku, bez symbolu islamskej republiky.

Americká futbalová federácia zdôvodnila zmenu iránskej vlajky na ňou používaných sociálnych platformách na dobu 24 hodín podporou demonštrantov v Iráne.

V grafike zverejnila tradičné iránske farby zelenú, bielu, červenú, ale bez slova Allah v strede, čo je symbol iránskej republiky. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

„Podporujeme práva žien. Nič sme o zmene iránskej vlajky nevedeli, ale to nič nemení na fakte, že podporujeme práva žien a vždy budeme. Sústredíme sa na utorok a dúfam, že toto nás nerozptýli,“ povedal americký futbalista Walker Zimmerman.

Iránske štátne médiá volajú po vylúčení amerického tímu z turnaja. USA si v utorok (29. 11.) na svetovom šampionáte zmerajú sily s iránskou reprezentáciou. Pre oba tímy ide o kľúčový zápas.

Protesty v Iráne sa začali v septembri, keď mravnostná polícia zatkla Mahsu Amíniovú, lebo nemala na hlave hidžáb a následne zomrela. Aktivisti tvrdia, že policajti ju ubili na smrť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál