Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Poliaci triumfovali nad Saudskou Arábiou

Dostali sa priebežne na čelo C-skupiny.

MS vo futbale 2022: Poliaci triumfovali nad Saudskou Arábiou
Saudskoarabský hráč Saleh Al-Shehri (vľavo) sa pokúša skórovať cez Poliaka Jakuba Kiwiora vo futbalovom zápase C-skupiny. Foto: TASR/AP

Futbalisti Poľska triumfovali vo svojom druhom zápase na MS v Katare nad Saudskou Arábiou 2:0 a dostali sa priebežne na čelo C-skupiny. V 39. minúte sa presadil Piotr Zielinski a víťazstvo spečatil svojím prvým zásahom na svetových šampionátoch kanonier Robert Lewandowski v 82. minúte. Saudi nepremenili v prvom polčase za stavu 0:1 pokutový kop.

Lewandowski sa dočkal gólu vo svojom piatom dueli na MS a jeho tím si výrazne zlepšil pozíciu v boji o postup do osemfinále. Oporou bol brankár Wojciech Szczesny, ktorý okrem penalty zneškodnil viaceré ďalšie nebezpečné pokusy súpera.

Saudská Arábia štartuje na šiestych MS, najlepšie si viedla v roku 1994, keď prehrala v osemfinále. Po sobote (26. 11.) priebežne klesla na druhé miesto s tromi bodmi, ktoré senzačne získala v prvom stretnutí s Argentínou.

Reprezentanti Saudskej Arábie začali v stretnutí lepšie a v 13. minúte Mohamed Kanno vystrelil z diaľky, brankár Wojciech Szczesny však vytiahol dôležitý zákrok. Poliaci si tiež vypracovali šancu, keď sa po rohovom kope dostal k hlavičke Krystian Bielik. Dobre postavený útočník Al-Shehri zabránil gólu.

Saudi nevyužili pokutový kop

V 39. minúte sa však dobre zorientoval pre bránkarom Mohammedom Al-Owaisom poľský kanonier Robert Lewandowski, našiel Piotra Zielinskeho a ten strelil svoj 10. gól v reprezentácii.

Na konci prvého polčasu arbiter Sampaio aj s pomocou VAR-u ukázal na biely bod. No Saudi možnosť vyrovnať z pokutového kopu nevyužili. Salem Al-Dawsari ju nepremenil a z dorážky neuspel proti Szczesnemu ani Mohammed Al-Breik.

V druhej časti boli naďalej viac aktívnejší Saudi a v 55. minúte mali opäť šancu. Feras Al-Buraikan sa dostal medzi poľských obrancov, no nedokázal zakončiť. Lopta sa však odrazila k Al-Dawsarimu, ale zblízka neprekonal Szczesneho.

Poliaci robili chyby v obrane, napriek tomu sa dostali do stopercentných šancí. Przemyslaw Frankowski centroval z ľavej strany a našiel v šestnástke Arkadiusza Milika, ktorý hlavičkoval do brvna.

Krátko potom trafil do žrde aj Lewandowski. Útočník FC Barcelona si to však vynahradil v 82. minúte stretnutia, keď využil obrovskú chybu Abdulelaha Almalkiho a sám pred brankárom spečatil triumf Poliakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport