Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Portugalsko s rekordným Ronaldom porazilo Ghanu

Záver sľuboval drámu.

MS vo futbale 2022: Portugalsko s rekordným Ronaldom porazilo Ghanu
Portugalský hráč Cristiano Ronaldo oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól z penalty vo futbalovom zápase. Foto: TASR/AP

Portugalskí futbalisti majú za sebou víťazný vstup do MS v Katare. Vo štvrtkovom (24. 11.) zápase H-skupiny v Dauhe zdolali reprezentáciu Ghany 3:2, strelecky sa v ich drese presadili Cristiano Ronaldo, Joao Felix a Rafael Leao.

Ronaldo sa stal prvý hráčom v histórii, ktorý zaznamenal gól na piatich rôznych svetových šampionátoch. V prvom stretnutí „háčka“ medzi Uruguajom a Kórejskou republikou sa zrodila remíza 0:0.

Portugalsko si v ďalšom zápase v pondelok (28. 11.) o 20.00 SEČ zmeria sily s Uruguajom. O 14.00 SEČ nastúpi Ghana proti Kórejskej republike.

Africký tím vyrukoval na favorita s defenzívnou taktikou, ktorá v prvom polčase slávila úspech. Cez päťčlenný obranný val Ghany sa podarilo dostať v 10. minúte Ronaldovi. Po šikovnej kolmici si však v rozhodujúcej chvíli nespracoval loptu ideálne a Ati-Zigiho neprekonal.

Už o chvíľu sa portugalský kapitán ocitol v ďalšej dobrej šanci, jeho hlavička po rohu nebola presná. Okrem týchto dvoch zábleskov portugalský tím v prvom polčase nenadchol, jeho hre chýbalo tempo a moment prekvapenia.

Ghanský brankár Lawrence Ati-Zigi (vľavo) chytá pred Portugalcom Cristianom Ronaldom vo futbalovom zápase.
Ghanský brankár Lawrence Ati-Zigi (vľavo) chytá pred Portugalcom Cristianom Ronaldom vo futbalovom zápase.Foto: TASR/AP

Ghane taktické zámery vychádzali a na bezgólovom priebehu nič nezmenila ani situácia po polhodine hry. Ronaldo síce do tretice dokázal rozvlniť sieť, lenže predtým v šestnástke odtlačil súperovho obrancu a rozhodca gól neuznal.

Ronaldova jedenástka

Ghana sa po prestávke začala viac vysúvať dopredu, prvoradá však bola bezchybná defenzíva. V 55. minúte vypálil Kudus tesne vedľa ľavej žrde, bola to vôbec prvá ofenzívna hrozba Ghany v zápase.

Portugalci pokračovali v letargickom a stereotypnom ofenzívnom výkone z prvého polčasu. Až prišla lopta na Ronalda do pokutového územia a nedovolený zákrok Salisua, po ktorom rozhodca ukázal na biely bod.

Ronaldo jedenástku premenil a stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý sa strelecky presadil na piatich svetových šampionátoch. Ghane sa rýchlo podarilo vyrovnať, keď Kudusovu spätnú prihrávku aj s dávkou šťastia upratal do siete A. Ayew.

Nerozhodný stav však dlho nevydržal. Joao Felix dostal od Fernandesa kolmú prihrávku za chrbát ghanskej obrany a prekonal vybiehajúceho brankára súpera. Rozhodená Ghana inkasovala opäť už o dve minúty neskôr, na konci rýchlej kontry bol striedajúci Leao.

Gólostroj sa nezastavil, Ghana tesne pred koncom strelila kontaktný gól zásluhou Bukariho. Záver sľuboval drámu, ale Ghane sa už v deväťminútovom nadstavení nepodarilo vyrovnať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport