Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Španielsko uštedrilo Kostarike debakel

Zvíťazili presvedčivo 7:0.

MS vo futbale 2022: Španielsko uštedrilo Kostarike debakel
Na snímke prvý zľava španielsky futbalista Ferran Torres sa teší so spoluhráčmi po strelení tretieho gólu svojho tímu z penalty počas zápasu E-skupiny Majstrovstiev sveta vo futbale Španielsko - Kostarika v katarskej Dauhe. Foto: TASR

Futbalisti Španielska triumfovali vo svojom prvom zápase na 22. majstrovstvách sveta. V stredajšom stretnutí E-skupiny v katarskej Dauhe potvrdili úlohu favoritov a po dominantnom výkone rozstrieľali Kostariku 7:0.

Dva góly strelil Ferran Torres, po jednom pridali Dani Olmo, Marco Asensio, Gavi, Carlos Soler a Alvaro Morata. Španieli boli maximálne efektívni, sedem gólov nasúkali súperovi zo siedmich streleckých pokusov do priestoru brány.

Gavi sa vo veku 18 rokov a 110 dní stal najmladším strelcom Španielov v histórii MS. Futbalisti „La Roja“ na predchádzajúcom šampionáte v Rusku vypadli v osemfinále po jedenástkovom rozstrele s domácim tímom.

Majstri sveta z roku 2010 však začali v Katare vysokým triumfom a sú na čele tabuľky o skóre pred Japonskom, ktoré prekvapivo zdolalo Nemcov 2:1.

Stretnutia druhého kola v tejto skupine sa hrajú v nedeľu (27. 11.), Japonci sa stretnú s Kostarikou v Al Rajáne (11.00 h) a Nemci v Al Chore v šlágri so Španielskom (20.00 h).

Dominantný výkon

Španieli začali aktívnejšie, ale šance Daniho Olma a Marca Asensia ostali nevyužité. V 11. minúte si Olmo vymenil loptu s Gavim, spracoval si ju a nedal šancu brankárovi Keylorovi Navasovi.

Rovnako aj Asensio prvú šancu nepremenil, no pri druhej už nezaváhal. Jordi Alba nacentroval zľava a útočník Realu Madrid zvýšil na 2:0.

To však nebolo všetko zo strany Španielov v prvom polčase, keďže Alba vybojoval pokutový kop a Ferran Torres ho bez problémov premenil. Futbalisti Kostariky sa potom dostali pred brankára Unaia Simona, no ani z priameho kopu ho neohrozili.

Druhá časť sa začala rovnako ako prvá, keď Španieli dominovali v držaní lopty a nepúšťali súpera k ničomu. V 54. minúte Gavi našiel v šestnástke Torresa, ktorý z otočky prekonal po druhý raz Navasa a zvýšil už na 4:0.

Luis Enrique ho však krátko na to vystriedal za Alvara Moratu. Útočník Atletica Madrid sa dostal po šiestich minútach od príchodu na ihrisko do šance, no netrafil bránu.

V 74. minúte sa však dostal za obranu Kostariky, prihrali do šestnástky a Gavi z voleja upravil na 5:0. Španieli excelovali a vypracovali si aj ďalšie šance. V 90. minúte Carlos Soler zvýšil na 6:0 a v nadstavenom čase zavŕšil Morata drvivý triumf Španielov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport