Na hlavný obsah

Na juhu Číny vypukli nové potýčky medzi políciou a protestujúcimi

Úrady varovali pred „zásahmi" proti protestom.

Na juhu Číny vypukli nové potýčky medzi políciou a protestujúcimi
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/HT Auto

Nové potýčky vypukli v utorok (29. 11.) večer medzi políciou a protestujúcimi v juhočínskom meste Kuang-čou a trvali až do stredy (30. 11.). Došlo k nim v rámci vlny demonštrácií proti covidovým lockdownom po celej Číne. Medzičasom na nich ľudia začali žiadať aj politické slobody. Informovala o tom agentúra AFP.

Najvyšší bezpečnostný orgán Číny v utorok neskoro večer varoval, že úrady budú „zasahovať“ proti protestom, ktoré sú najmohutnejšie od prodemokratických zhromaždení v roku 1989 – tie režim krvavo potlačil.

Protesty vypukli cez víkend vo veľkých čínskych mestách vrátane Pekingu a Šanghaja. Režim nasadil obrovský bezpečnostný aparát, aby rýchlo akékoľvek ďalšie nepokoje zastavil.                                         

V utorok neskoro večer však vypukli nové zrážky v meste Kuang-čou a trvali až do stredy. To potvrdili svedkovia a zábery na sociálnych sieťach overené agentúrou AFP.

Príslušníci bezpečnostných zložiek v ochranných proticovidových kombinézach vytvorili rady plece pri plece, zakrývali sa priehľadnými štítmi a takto postupovali ulicou v mestskom obvode Chaj-ču. Okolo nich pritom lietali úlomky rozbíjaného skla, ukazovali videá zverejnené na sociálnych sieťach.

Na videách bolo počuť, ako ľudia kričia a jačia, a bolo vidieť rozstavené oranžovo-modré barikády.

Ľudia hádzali do policajtov rôzne predmety a neskôr niekto nafilmoval približne desať mužov so zviazanými rukami, ako ich polícia odvádza.

Obyvateľ mesta s priezviskom Čchen pre AFP v stredu povedal, že bol svedkom, ako sa okolo 100 policajtov blíži k štvrti Chou-ťiao v mestskom obvode Chaj-ču a v utorok neskoro večer tam zatýka najmenej troch mužov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet