Na hlavný obsah

Na klimatickom samite kritici riešia aj krajinu, v ktorej sa koná – Egypt

Výhrady proti nemu majú viaceré ľudskoprávne organizácie.

Na klimatickom samite kritici riešia aj krajinu, v ktorej sa koná – Egypt
Snímka z Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR

Príroda zúri a obyvatelia planéty strácajú trpezlivosť – zhodujú sa svetoví lídri. Preto počas druhého dňa klimatickej konferencie v Egypte vyzývajú na prijatie opatrení na ochranu životného prostredia.

Viacerí kritici však okrem globálneho otepľovania riešia aj iný problém – krajinu, v ktorej sa stretnutie koná. Proti Egyptu majú výhrady viaceré ľudskoprávne organizácie, ktoré tvrdia, že autoritársky režim prenasledoval desaťtisíce ľudí.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juríková.

Otázky ľudských práv sa dotkla aj talianska premiérka Giorgia Meloniová na stretnutí s egyptským prezidentom Abdelom Fattahom al-Sisim. Nová šéfka talianskej vlády pripomenula dve mená.

Giulio Regeni, taliansky študent, ktorý skúmal fungovanie nezávislých egyptských odborových združení a v roku 2016 ho uniesli a umučili na smrť. Vznikli podozrenia, že na jeho vražde nesie podiel skupina tajných agentov. Káhira obvinenia odmieta.

Druhým menom je Patrik Zaki, ktorého egyptské úrady zadržali pred dvoma rokmi za údajné šírenie nepravdivých informácií a odvtedy čaká na rozsudok.

Až 60 000 politických väzňov

Protestujúci pred vstupom do areálu samitu upozorňujú, že autoritársky režim prezidenta Sisiho má na konte už 60 000 politických väzňov. 

Generálna tajomníčka Amnesty International Agnes Callamardová tvrdí, že mnohým z nich dochádza čas. „Vláda sa z toho nemôže vyvliecť. Musí spraviť konkrétne, viditeľné, vierohodné, legitímne kroky. Nie prepustiť pár ľudí a uväzniť dvakrát viac,“ uviedla.

Callamardová narážala najmä na prípad uväzneného politického aktivistu Alau Abd El-Fattaha, ktorého odsúdili vlani na 5 rokov takisto za údajné šírenie nepravdivých informácií.

Britský premiér Rishi Sunak po príchode na samit ubezpečil sestru väzneného aktivistu, že na rokovaniach s predstaviteľmi egyptskej vlády otvorí aj otázku jeho prepustenia. Aktivista 220 dní drží protestnú hladovku proti nespravodlivému rozsudku a podmienkam väzby. Od nedele (6. 11.) prestal prijímať aj tekutiny.

Sanaa Seifová povedala, že písomné potvrdenie hlbokého znepokojenia britského premiéra jej dáva nádej.

„Nie som si ale istá, či nie je neskoro. Toto sa malo vyriešiť dávno predtým, než premiér prišiel do Egypta. Nielen preto, že ide o záchranu britského občana, ale aj preto, že by to poškodilo meno britskej vlády,“ povedala.

Ešte pred začiatkom samitu egyptská vláda podnikla sériu masového zatýkania so snahou izolovať aktivistov od konania konferencie a politických rozhovorov o riešení klimatickej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál