Na hlavný obsah

Na masovom pohrebisku pri Mariupole pribudlo 1 500 nových hrobov

Vyplýva to z analýzy satelitných záberov.

Na masovom pohrebisku pri Mariupole pribudlo 1 500 nových hrobov
Na masovom pohrebisku blízko juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré obsadili Rusi, vykopali vyše 1 500 nových hrobov. Foto: twitter/ Hromadske Int.

Na masovom pohrebisku blízko juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré obsadili Rusi, vykopali vyše 1 500 nových hrobov. Vyplýva to z analýzy satelitných záberov, ktorú vykonala britská BBC.

Na satelitných snímkach vyhotovených nedávno spoločnosťou Maxar je vidieť, ako sa tri masové pohrebiská blízko okupovaného Mariupolu v obciach Staryj Krym, Manhuš a Vynohradne od jari neustále rozrastajú.

Z analýzy záberov práve z obce Staryj Krym vyplynulo, že od júna sa počet tamojších hrobov zvýšil o 1 500. Teraz sa odhaduje, že od začiatku vojny tam bolo celkovo vykopaných vyše 4 600 hrobov. Koľko je tam pochovaných ľudí, sa ale nedá povedať.

Prístavné mesto Mariupol Rusi obliehali krátko po začiatku tohtoročnej invázie z 24. februára, ale dobyť sa ho podarilo až v máji, po týždňoch masívneho ostreľovania a bombardovania, ktoré si vyžiadalo tisícky obetí a zničenia časti mesta.

Ukrajinskí predstavitelia sa domnievajú, že pri bojoch v Mariupole zabili najmenej 25 000 ľudí, ďalších 5 000 až 7 000 zahynulo v troskách domov pri bombardovaní. Pred vojnou žilo v Mariupole takmer 500 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet