Na hlavný obsah

Na Slovensko dorazila prelomová liečba aneuryzmy brušnej aorty

Najnovší materiál začali používať v Rooseveltovej nemocnici.

Na Slovensko dorazila prelomová liečba aneuryzmy brušnej aorty
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Prelomová liečba aneuryzmy brušnej aorty dorazila na Slovensko. Najnovší materiál, ktorý vyvinul startup v Spojených štátoch amerických, začali úspešne používať v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici.

Aorta je najväčšou tepnou ľudského tela, ktorá zásobuje životne dôležité orgány. Najmä u ľudí nad 65 rokov sa však môže objaviť na aorte výduť, čiže aneuryzma, ktorá môže prasknúť a spôsobiť veľké zdravotné komplikácie.

Aneuryzmou brušnej aorty trpela aj pani Zuzana z Detvy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Regina venovali redaktori RTVS Peter Mútňan a Marek Pivoluska.

„Tejto pacientke zistili bezpríznakovú aneuryzmu, čiže výduť na brušnej aorte. Tá dosahovala priemer viac ako 5 centimetrov. Táto pani bola ohrozená vnútorným vykrvácaním, takže v jej bruchu to bola časovaná bomba,“ hovorí endokrinológ Zdeněk Opravil.

Na liečbu tejto diagnózy už odborníci dlhodobo využívajú takzvané stentgrafty. Ide o implantáty na zamedzenie prasknutia aneuryzmy. Približne 20 % pacientov si ale po určitom čase vyžaduje ďalšiu operáciu.

Dá sa predísť operáciám a komplikáciám

Ďalším komplikáciám a operáciám sa dá po novom predísť. Startup v americkom Silicon Valley vyvinul polymérový materiál na spevnenie aorty, ktorý telo po zákroku absorbuje a následná liečba je preto oveľa jednoduchšia.

„Výhodou tohto materiálu je aj to, že sa zhruba za 2,5 roka resorbuje, takže tam nič neostáva. Ďalšou výhodou je to, že má tvarovú pamäť. Vyrobia ho do nejakého tvaru, ale následne sa stlačí a touto formou sa podáva,“ vysvetľuje Opravil.

Nový materiál začali využívať v Rooseveltovej nemocnici. „Naša nemocnica, ako druhá v strednej Európe, mala možnosť použiť tento materiál pri operáciách. Tak ako celý zákrok, tak aj použitie tohto materiálu hradí verejné zdravotné poistenie,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Nový polymérový materiál na spevnenie aorty môžu lekári využívať na ošetrenie viacerých typov krvácania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál