Na hlavný obsah

Na Slovensku zomrie ročne 5  000 ľudí v dôsledku znečistenia ovzdušia

Envirorezort chce znížiť produkciu emisií.

Na Slovensku zomrie ročne 5  000 ľudí v dôsledku znečistenia ovzdušia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Na dekarbonizáciu priemyslu vyhradí vláda plánu obnovy 357 miliónov eur. Podniky sa do výzvy na zelenú transformáciu môžu zapojiť od 25. novembra do 20. januára 2023. Informoval o tom v piatok (25. 11.) premiér Eduard Heger (OĽANO).

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vysvetlil, že týmto chce vláda dosiahnuť úsporu emisií od 1,1 do 1,2 milióna ekvivalentných ton CO. Ide o historicky najväčší balík na takýto účel. Výzva sa pritom týka najväčších producentov emisií, teda tých podnikov, pre ktoré platia emisné kvóty (ETS) a do tejto kategórie spadajú podľa európskych kritérií.

Aby sa do nej mohli zapojiť, musia znížiť svoju produkciu emisií aspoň o 30 % v porovnaní s jej súčasným stavom, priblížil Budaj.

Zároveň verí, že v budúcnosti bude situáciu so znečisťovaním ovzdušia riešiť aj rezort dopravy, keďže doprava produkuje 21 % emisií.

Štát bude firmy vyberať podľa kritéria „hodnota za peniaze.“ Podľa Budaja sa bude prihliadať aj na investície firiem z vlastných zdrojov, ktoré by im mohli pomôcť napredovať v znižovaní produkcie emisií.

„Dekarbonizáciou sa slovenský priemysel posunie veľmi blízko k európskym štandardom. Dnes máme priemysel, ktorý významne zasahuje aj do zdravotného stavu obyvateľstva. Priemerne 5 000 ľudí ročne zomiera na emisie,“ skonštatoval Budaj.

Okrem ochrany zdravia obyvateľov považuje vláda výzvu za dôležitú aj v kontexte boja proti klimatickej zmene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko