Na hlavný obsah

Zosuv pôdy na ostrove Ischia si vyžiadal jednu obeť, tvrdí starosta Neapola

Médiá predtým hovorili o ôsmich obetiach.

Zosuv pôdy na ostrove Ischia si vyžiadal jednu obeť, tvrdí starosta Neapola
V prístavnom meste Casamicciola na talianskom ostrove Ischia je po zosuve pôdy vyvolanom prudkým dažďom nezvestných 13 ľudí. Foto: twitter/mrbam

Po zosuve pôdy na talianskom ostrove Ischia zatiaľ s určitosťou potvrdili jednu mŕtvu ženu, povedal starosta Neapola Gaetano Manfredi. Nezvestná je podľa neho asi desiatka ľudí. Médiá spočiatku citovali vyhlásenie ministra infraštruktúry a dopravy Mattea Salviniho, podľa ktorého si nešťastie vyžiadalo osem mŕtvych.

Opatrnejší bol minister vnútra Matteo Piantedosi a tiež neapolský prefekt Claudio Palomba, podľa ktorého sa 12 ľudí nezvestných.

Prúd bahna zmietol niekoľko domov, v mori potom skončili desiatky zaparkovaných áut a mikrobusov. Ostrov Ischia preslávili termálne kúpele, do ktorých jazdia turisti.

„Situácia je zložitá, ide o ľudí, ktorí sú zrejme pod bahnom a nereagujú na volanie,“ povedal v rozhovore s televíziou TG2 minister vnútra Piantedosi. „Záchranné operácie sú ťažké, pretože poveternostné podmienky sú veľmi náročné. Prostriedky posielame po mori aj letecky,“ dodal.

Prístav, ktorý zabezpečuje trajektové spojenie so svetom, teraz uzavreli. Ulice lemujú zdevastované bahno a sutiny. Stredné a južné Taliansko sužujú silné búrky. Podľa Sebastiana Musumeciho, ktorý vedie novovzniknuté ministerstvo pre južné regióny a more, na ostrove spadlo 120 milimetrov zrážok.

Zosuv odrezal od sveta zhruba stovku ľudí

Medzi nezvestnými, o ktorých písali talianske médiá, bola okrem iného rodina s dojčaťom. Tá je podľa prefekta Neapola na ceste do nemocnice. Zosuv od sveta odrezal okolo troch desiatok rodín, zhruba stovku ľudí.

Niektorí uviazli v miestnom hoteli Terme Manzi bez elektriny. Približne 60-ročného muža previezli do miestnej nemocnice. Tú podľa denníka La Repubblica požiadalo niekoľko záchranárskych tímov o vaky na mŕtvych.

K viacerým domom v najviac zasiahnutej oblasti sa môžu dostať iba úzkymi ulicami, a tak ich záchranári zatiaľ nemohli všetky skontrolovať a zistiť skutočný rozsah škôd. Úrady požiadali miestnych obyvateľov, aby zostali doma a nekomplikovali záchranné práce. Doprava na mnohých cestách na ostrove bola zablokovaná.

Na mieste pracuje okolo osemdesiat jednotiek hasičov, pomáhajú tiež potápači a námorníci.

Ischia je najväčším ostrovom v Neapolskom zálive. Na sopečnom ostrove s rozlohou 46 štvorcových kilometrov žije celoročne približne 63 000 ľudí, v lete ich tam je viac ako 200 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet