Na hlavný obsah

Na ukrajinský Nikopol dopadlo viac ako 40 ruských rakiet, zasiahli obytné domy

Žiadne obete nehlásili.

Na ukrajinský Nikopol dopadlo viac ako 40 ruských rakiet, zasiahli obytné domy
Ilustračná snímka - ruská armáda vypálila viac ako 40 rakiet na juhoukrajinský Nikopol. Foto: twitter/UkraineWorld

Ruská armáda v noci na piatok (18. 11.) vypálila viac ako 40 rakiet na juhoukrajinský Nikopol, informoval šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Zasiahli viaceré obytné domy vrátane výškových budov, elektrické vedenia, automobily a hospodárske objekty. Žiadne obete nehlásili.

Nikopoľský okres Rusi ostreľovali aj v noci na štvrtok (17. 11.), keď tam podľa Rezničenka dopadlo 70 rakiet. Najviac zasiahnutý bol samotný Nikopol, kde rakety poničili 20 obytných domov, vysokú školu či plynovod.

Odstavili aj čerpaciu stanicu, ktorá je súčasťou mestskej vodárenskej infraštruktúry. Bez dodávok vody zostalo 40 000 rodín, informuje ruskojazyčný servis BBC.

Nikopol leží na juhu Dnepropetrovskej oblasti neďaleko administratívnej hranice s Chersonskou oblasťou, ktorej západnú časť sa ukrajinským silám v uplynulých týždňoch podarilo znovu ovládnuť.

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojom najnovšom hodnotení vývoja na bojisku uvádzajú, že ruské jednotky sú vo východnej časti regiónu zraniteľné. Ukrajinci sa ich snažia odrezať od zásobovania.

Rusi budujú obranné pozície

Oblasťou vedie do Rusmi kontrolovaných miest na juhu Ukrajiny niekoľko strategických cestných ťahov a zo satelitných snímok vyplýva, že ruské jednotky budujú obranné pozície okolo niektorých z týchto komunikácií.

ISW uvádza, že správy objavujúce sa na sociálnych sieťach naznačujú, že Ukrajinci už začali zameriavať svoje útoky na miesta, kde sa koncentruje ruská bojová technika a ruské sily pred začiatkom aktívnych bojových operácií.

Južné velenie ukrajinskej armády v noci na piatok informovalo, že ruské okupačné sily ostreľovali pravý breh Dnepra v Chersonskej oblasti z raketometov, mínometov i diel. Terčom paľby sa stala najmä Čornobajivka, Antonivka a samotné mesto Cherson. Tam zomrel človek, ktorého zasiahli úlomky z ruskej strely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet