Na hlavný obsah

Na Ukrajinu sa z Ruska vrátilo 36 vojnových zajatcov

Išlo o jedného civilistu a 35 príslušníkov ozbrojených síl.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v stredu (23. 11.) na Twitteri informoval, že v rámci výmeny vojnových zajatcov sa na Ukrajinu vrátilo zo zajatia v Rusku 36 ukrajinských občanov. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Jermak zverejnil na Twitteri aj fotografiu z návratu jedného civilistu a 35 príslušníkov ozbrojených síl.


Medzi zajatcami sú podľa Jermaka aj bojovníci z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Ako aj členovia národnej gardy, ktorých zajali v jadrovej elektrárni Černobyľ už v prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu.

Moskva v stredu oznámila, že v rámci dohodnutej výmeny sa z Ukrajiny vrátilo 35 ruských vojnových zajatcov, píše portál americkej stanice CNN.

Liečba a rehabilitácia

Ruské ministerstvo obrany v oznámení uviedlo, že „boli v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve.“ Dodalo, že letecky ich dopravia do Moskvy na liečbu a rehabilitáciu v zariadeniach ruského ministerstva obrany. Všetci prepustení dostanú aj psychologickú pomoc.

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny Denis Pušilin už skôr na sociálnej sieti Telegram informoval, že Rusko a Ukrajina uskutočnili výmenu zajatcov podľa zásady „35 za 35“.

„Medzi našimi prepustenými ľuďmi boli štyria z Doneckej ľudovej republiky a dvaja z Luhanskej ľudovej republiky,“ dodal, pričom spomenul aj druhú proruskú samozvanú republiku na východe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet