Na hlavný obsah

Na viacerých miestach Ukrajiny vyhlásili letecký poplach. V Kyjeve sa ozvali výbuchy

Rusko vraj útočí strelami s plochou dráhou letu Ch-101.

Na viacerých miestach Ukrajiny vyhlásili letecký poplach. V Kyjeve sa ozvali výbuchy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Kyjeve a na ďalších miestach Ukrajiny vrátane Černihivskej oblasti na severe sa ozývajú výbuchy, uviedla agentúra Unian. Po celej Ukrajine okrem Ruskom obsadeného Krymu v utorok (15. 11.) popoludní vyhlásili letecký poplach.

Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička strely zasiahli dva obytné domy. Niekoľko rakiet podľa neho nad mestom zostrelila protivzdušná obrana. Útoky si vyžiadali najmenej jednu obeť.

V Sumskej oblasti na severe krajiny a v Odeskej oblasti na juhu zafungovala protivzdušná obrana. V pohotovosti sú tiež Mykolajivská alebo Záporožská oblasť na juhu, ktorých predstavitelia obyvateľov vyzvali, aby sa pre nebezpečenstvo ruských raketových útokov schovali do krytov.

Podobné varovanie vydal šéf vojenskej správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul, podľa ktorého Rusi útočia strelami s plochou dráhou letu Ch-101.

„V žiadnom prípade neposielajte fotografie alebo videá zásahov, činnosti síl protivzdušnej obrany alebo rozmiestnenia a presunov vojsk. Raketový útok pokračuje. Zostaňte v krytoch alebo na iných bezpečných miestach,“ vyzval obyvateľov Černihivskej oblasti predseda tamojšej správy Vjačeslav Čaus.

Energetická situácia je kritická

Situácia na Ukrajine je po novej vlne ruských vzdušných úderov na energetickú infraštruktúru kritická, uviedol zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

Ukrajinskú spoločnosť Ukrenerho podľa neho útoky donútili núdzovo odpojiť časť krajiny od siete. Polovica odberateľov v Kyjeve je bez elektriny, uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko.

Ruské sily zasiahli objekty kritickej infraštruktúry. Hlásia ich predstavitelia Charkova, Ľvova, Rivne, Žytomyru, Poltavy alebo Sumskej a Chmelnyckej oblasti, sumarizuje spravodajský portál Meduza. V Charkove sa pre výpadky elektriny zastavilo metro a v Kyjeve sa začali havarijné odstávky prúdu.

„Časť mesta je bez elektriny,“ uviedol ľvovský starosta Andrij Sadovyj. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj ohlásil, že útoky ruských síl zasiahli zariadenie kritickej infraštruktúry. V Ľvove evidujú tiež výpadky mobilného signálu.

Podľa vyjadrenia poradcu ministra obrany Jurija Saka vystrelilo Rusko na Ukrajinu v utorok popoludní približne 70 rakiet. „Práve v týchto chvíľach som videl správy o tom, že na Ukrajinu vypáleli zhruba 70 balistických rakiet,“ povedal Sak, ktorého citovala stanica BBC.

Sak dodal, že ruské sily naďalej terorizujú občanov Ukrajiny. To však podľa jeho slov „nikdy nezlomí našu vôľu, budeme len nahnevanejší a ešte odhodlanejší pokračovať v boji, až pokým nezvíťazíme“.

BBC píše, že výbuchy hlásili aj mestá Chmeľnyckyj na západe krajiny, Kryvyj Rih na juhu a Černihiv na severe.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak útok označil za ruskú odpoveď na silný prejav prezidenta Volodymyra Zelenského k účastníkom samitu G20 na Bali. „Niekto si naozaj myslí, že Kremeľ chce mier? Kremeľ chce poslušnosť. Ale teroristi na koniec vždy prehrajú,“ napísal Jermak na twitteri.

Bez elektriny zostalo po útokoch viac ako sedem miliónov ukrajinských domácností. Oznámil to podľa agentúry Ukrinform zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet