Na hlavný obsah

Na vyšetrovanie prípadov exprezidenta Trumpa bude dohliadať špeciálny vyšetrovateľ

Ten to označil za "nespravodlivosť".

Na vyšetrovanie prípadov exprezidenta Trumpa bude dohliadať špeciálny vyšetrovateľ
Na snímke Jack Smith. Foto: ČTK / AP / Charles Dharapak

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v piatok (18. 11.) vymenoval osobitného vyšetrovateľa pre dohľad nad vládnym vyšetrovaním prípadov bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra AP.

Funkcie sa ujme Jack Smith, ktorý je teraz hlavným prokurátorom špeciálneho tribunálu v Haagu pre vojnové zločiny v Kosove.

Smith sa zameria na prípad, v ktorom Trumpa podozrievajú z prechovávania utajovaných dokumentov vo svojom súkromnom sídle na Floride. Tiež na úlohu bývalého amerického prezidenta v nepokojoch zo 6. januára 2021, pri ktorých vtrhli jeho podporovatelia do budovy amerického Kongresu.

Minister spravodlivosti Smithovo vymenovanie osobitným vyšetrovateľom oznámil tri dni po tom, ako Trump uviedol, že bude v roku 2024 opäť kandidovať na prezidenta.

Biely dom vyhlásil, že ministerstvo rozhodnutie urobilo nezávisle. Tiež že úrad súčasného prezidenta Joea Bidena v ňom nezohral žiadnu úlohu, ani o ňom dopredu nevedel.

Minister Garland uviedol, že Smithovo vymenovanie bolo vo verejnom záujme. „Trumpovo oznámenie kandidatúry a Bidenova pravdepodobná kandidatúra v roku 2024 boli faktory pri rozhodovaní, či vymenovať osobitného vyšetrovateľa,“ povedal minister.

Smith podľa Garlanda svoju prácu začne okamžite po návrate z Haagu a jeho práca „nespomalí celkový priebeh vyšetrovania“.

„Svoju prácu budem vykonávať svižne a nezávisle. Vyšetrovanie povediem rýchlo a dôkladne vpred k záveru, ktorý bude v súlade s faktami a zákonom,“ uviedol Smith k svojmu vymenovaniu.

Trumpova reakcia

Republikánsky miliardár Trump vymenovanie vyšetrovateľa odsúdil ako „spolitizovanie práva“ a „nespravodlivosť“. „Je to hanebné. Robia to len pre to, že vyhrávam vo volebných prieskumoch,“ povedal Trump.

Neuviedol však, v akých prieskumoch vyhráva. Analytický web FiveThirtyEight napríklad Trumpovi vedenie neprisudzuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet