Na hlavný obsah

Najbližší samit NATO sa bude konať v júli

Hostiť ho bude litovský Vilnius.

Najbližší samit NATO sa bude konať v júli
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Budúci samit Severoatlantickej aliancie, ktorý bude hostiť litovský Vilnius, sa bude konať v termíne 11. a 12. júla, oznámil v stredu (9. 11.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis dúfa, že vrcholná schôdzka sa stane oslavou ukrajinského víťazstva nad Ruskom, uviedol na twitteri.

Podľa Stoltenberga bude samit príležitosťou pre spojencov dohodnúť ďalšie posilňovanie obranných a odstrašovacích schopností, zhodnotiť navyšovanie armádnych rozpočtov a pokračovať v podpore Ukrajiny. „Čelíme najzložitejším a najviac nepredvídateľným bezpečnostným podmienkam od studenej vojny,“ uviedol generálny tajomník.

„Sme hrdí na to, že budeme vo Vilniuse hostiť samit NATO, ktorý bude, dúfame, oslavou víťazstva Ukrajiny,“ napísal v reakcii šéf litovskej diplomacie. Vyzval pri tom spojencov, aby „maximalizovali“ podporu krajiny, ktorá od februára čelí ruskej invázii.

„Tiež budeme tvrdo pracovať na tom, aby sme privítali Švédsko a Fínsko ako plnohodnotných členov,“ uviedol Landsbergis.

Formálne prizvanie dvoch škandinávskych krajín do NATO bolo jedným z hlavných výsledkov posledného samitu, ktorý na konci júna hostil Madrid. Prijatie nových členov zatiaľ blokuje Turecko, ktoré svoj súhlas podmieňuje krokmi Švédska a Fínska proti skupinám považovaným Ankarou za teroristické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet