Na hlavný obsah

Najvyšší súd v Grécku nariadil vyšetrovanie škandálu so sledovaním politikov

Okrem nich mali sledovať aj novinárov a podnikateľov.

Najvyšší súd v Grécku nariadil vyšetrovanie škandálu so sledovaním politikov
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Grécky najvyšší súd nariadil vyšetrovanie nedávnych správ, podľa ktorých štát sledoval viac než 30 politikov, novinárov a podnikateľov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na justičný zdroj.

Údajné sledovanie začali grécke úrady vyšetrovať už v lete. Kostas Vaxevanis z ľavicového týždenníka Documento však v sobotu (5. 11.) sprostredkoval nové informácie o odpočúvaní a takisto podľa AFP vyjadril ochotu ísť v pondelok (7. 11.) svedčiť.

Týždenník Documento v sobotu uviedol, že medzi sledovanými osobami boli i bývalý grécky premiér Antonis Samaras, súčasní členovia vlády i Evangelos Marinakis – magnát a vlastník futbalových klubov Olympiakos a Norringham Forest.

Pri sledovaní podľa týždenníka Documento nezákonne použili špionážny softvér známy ako Predator spolu s technológiami, ktoré používa grécka tajná služba EYP.

Grécka vláda tvrdenia bagatelizuje

Grécka vláda však spomínané tvrdenia bagatelizovala a tvrdí, že chýbajú dôkazy. Napriek tomu však súdne orgány vyzvala, aby záležitosť vyšetrili.

Týždenník Documento, ktorý má úzke prepojenie s najväčšou gréckou opozičnou stranou Syriza, sa v spojitosti so správami o sledovaní odvoláva na dve osoby, ktoré majú popredné postavenie v oblasti sledovania.

Predseda opozičného Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Nikos Andrulakis ešte v júli podal na najvyššom súde sťažnosť ohľadom „pokusu“ o sledovanie jeho mobilného telefónu prostredníctvom špionážneho softvéru Predator.

Právne kroky podnikli pre podozrenia zo sledovania aj dvaja grécki novinári. Vláda akékoľvek zapojenie štátu do týchto aktivít popiera.

Šéf tajnej služby EYP Panagiotis Kontoleon v auguste v spojitosti s týmto škandálom odstúpil z funkcie. Záležitosť vyšetroval výbor gréckeho parlamentu, ktorý však vyšetrovanie po mesiaci ukončil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet