Na hlavný obsah

Národné parky Muránska planina a Poloniny dostanú peniaze z plánu obnovy

EÚ podporí desiatky projektov.

Národné parky Muránska planina a Poloniny dostanú peniaze z plánu obnovy
Lúka plná sysľov pri obci Muráň. Foto: RTVS

Po minuloročnom schválení reformy národných parkov prichádzajú do vybraných chránených území prvé peniaze z plánu obnovy. Únia podporí 15 reformných projektov na Muránskej planine a 13 zásahov v Poloninách.

Návštevníci sa môžu tešiť na nové cyklotrasy, značenia pre rekreačné lyžovanie, obnovu ruín hradu či modernizáciu astronomického observatória. V lokalitách zároveň vzniknú desiatky nových pracovných príležitostí. Všetko za 17 miliónov eur. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Regina venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Peniaze z plánu obnovy na Muránskej planine napríklad podporia rozvoj jazdeckej turistiky, historický chov koní či budovanie náučných chodníkov. Preplatia aj čiastočnú obnovu ruín hradu Muráň. Spolu pôjde o 15 projektov za takmer 9 miliónov eur.

„Vybudujú 59,4 kilometrov nových cyklotrás, obnovia 350 kilometrov už existujúcich cyklotrás a vybuduje sa pri nich turistická infraštruktúra,“ priblížil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Vznikne aj 57 nových pracovných miest. Riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina Ján Šmídt investície víta. „Je tu obrovský investičný dlh štátu k prostrediu a ľuďom. Najväčší problém, ktorý sa ukazuje aj pri najnavštevovanejšej časti – muránskom sysľovisku – je, že autá nemajú kde parkovať. Chceme riešiť práve parkovanie na tých miestach, kde sa dá očakávať aj v budúcnosti koncentrácia návštevníkov,“ vysvetlil.

Finančná injekcia smeruje aj do Polonín

Finančnú injekciu dostane tiež rozvoj Národného Parku Poloniny. Ide o 13 projektov za 8,7 miliónov eur. Európske peniaze podporia zachovanie rusínskej kultúry a tradičných remesiel.

V troch obciach vzniknú ekologicko-edukačné centrá. Na svoje si prídu aj priaznivci pozorovania hviezd. „Je to jedno z najtmavších miest, kde sa dajú v noci pozorovať hviezdy tak, ako možno nikdy inde v Európe. Práve podpora rozvoja astronomického observatória zvýši atraktívnosť národného parku aj z tohto hľadiska,“ hovorí Kiča.

Schválené projekty sú, podľa generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy Lívie Vašákovej, v súlade s klimatickými a environmentálnymi cieľmi Európskej únie. „Sú to projekty, ktoré posúvajú tieto regióny od ťažby dreva smerom k službám. Táto investícia nadväzuje na reformu národných parkov, ktorú schválili v decembri 2021. Sleduje logiku plánu obnovy, že sú to reformy a na ne naviazané investície,“ vyhlásila.

Envirorezort dodáva, že pre projekty, ktoré v tejto fáze nepodporili, sa pokúsia nájsť peniaze v rámci eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny