Na hlavný obsah

NASA očakáva, že ľudia budú na Mesiaci žiť ešte v tomto desaťročí

Budú zisťovať, či sa na južnom póle nachádza voda.

NASA očakáva, že ľudia budú na Mesiaci žiť ešte v tomto desaťročí
Na snímke pohľad na Mesiac. Foto: TASR/AP

Ľudia by mohli na Mesiaci žiť ešte v tomto desaťročí. Stanici BBC to povedal Howard Hu, šéf programu lunárneho modulu Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Na prirodzenej družici Zeme bude sa podľa neho bude musieť vybudovať zázemie ako podporu pre plánované vedecké misie.

K Mesiacu teraz mieri modul Orion, ktorý z floridského mysu Canaveral vyniesla v stredu (16. 11.) raketa Space Launch System (SLS).

Ďalší krok – Mars

Kozmická loď bez posádky počas testovacej misie Artemis I obkolesuje Mesiac a vráti sa späť na Zem. Ak budú všetky systémy a komponenty v poriadku, v roku 2024 sa k Mesiacu vydá loď s posádkou a o rok neskôr pri misii Artemis III na zemskú družicu loď aj pristane.

Podľa Hua je v pláne zriadiť na Mesiaci základňu ešte v tomto desaťročí. Jedným z hlavných dôvodov návratu človeka na Mesiac po viac ako pol storočí je podľa neho snaha zistiť, či sa na južnom póle nachádza voda. Tá by sa mohla vyťažiť a premeniť na palivo pre lode, ktoré budú smerovať ďalej – napríklad na Mars.

„Vyšleme ľudí na (mesačný) povrch a oni na tom povrchu budú žiť a bádať,“ povedal Hu. „Bude to pre nás naozaj veľmi dôležité, aby sme sa dozvedeli aj o svete za obežnou dráhou našej Zeme a potom urobili veľký krok a vydali sa na Mars,“ dodal.

Program Artemis podľa odborníka umožní vytvoriť udržateľné zázemie a prepravný systém, ktorý ľudstvu dovolí objavovať hlboký vesmír.

Tri metre vysoký Orion, ktorý môžu pri budúcich misiách obývať až štyria astronauti, bol v nedeľu (20. 11.) 370 150 kilometrov od Zeme a k Mesiacu sa cestoval rýchlosťou zhruba 875 kilometrov za hodinu.

Súčasná misia podľa Hua pokračuje podľa plánu, všetky systémy fungujú a tím sa pripravuje na ďalšiu úpravu trajektórie Orionu. Manéver, ktorý kozmickú loď umiestni na obežnú dráhu Mesiaca, NASA chystá na pondelok (21. 11.).

Ak všetko pôjde dobre, modul dopadne do Tichého oceánu 11. decembra. Návrat Orionu na Zem bude najkritickejšou časťou testovacej misie.

Do zemskej atmosféry modul vstúpi rýchlosťou 38 000 kilometrov za hodinu. Ochranný štít pri tom bude musieť vydržať teplotu až 3 000 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet