Na hlavný obsah

Nastal čas, aby sa Švédsko a Fínsko stali členmi NATO, tvrdí Stoltenberg

Turecký minister zahraničia Čavošoglu bol zdržanlivejší.

Nastal čas, aby sa Švédsko a Fínsko stali členmi NATO, tvrdí Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Nastal čas, aby sa Švédsko a Fínsko stali plnohodnotnými členmi Severoatlantickej aliancie. Po stretnutí s tureckým ministrom zahraničia Mevlütom Čavošoglum to vo štvrtok (3. 11.) vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Informovala o tom agentúra Reuters. Šéf Aliancie uviedol, že obe severské krajiny splnili požiadavky, aké na nich Turecko kládlo.

„Je načase privítať Fínsko a Švédsko ako plnohodnotných členov NATO,“ povedal Stoltenberg. „V týchto nebezpečných časoch je ešte dôležitejšie dokončiť ich vstup (do Aliancie), zabrániť nejakému nedorozumeniu alebo mylnej kalkulácii v Moskve,“ dodal.

V piatok (4. 11.) Stoltenberga v Turecku ešte čaká schôdzka s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Stoltenberg pripomenul, že Fínsko a Švédsko posilnili spoluprácu s Ankarou v boji proti terorizmu a že pribudlo prípadov extradície do Turecka.

Agentúra DPA uvádza, že Čavošoglu bol po stretnutí so Stoltenbergom zdržanlivejší a povedal, že kroky ohľadom boja proti terorizmu, ktoré doteraz Švédsko a Fínsko podnikli, ešte nie sú dostatočné.

Turecký prezident Erdogan v uplynulých týždňoch opakovane vyhrážal, že by Turecko prijatie dvojice škandinávskych krajín do NATO mohlo blokovať. Na vstup do Aliancie im stále chýba tiež súhlas Maďarska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet