Na hlavný obsah

NATO bude dodávať vojenskú techniku Ukrajine aj počas zimy

Povedal to generálny tajomník Jens Stoltenberg.

NATO bude dodávať vojenskú techniku Ukrajine aj počas zimy
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia nepoľaví v podpore Ukrajiny. Bude jej naďalej poskytovať zbrane a vojenskú techniku pre ťažké zimné mesiace obrany proti ruskej agresii. Vyhlásil to v piatok (25. 11.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa neho aliančné krajiny navýšia dodávky aktuálne potrebného vybavenia, ako sú rušičky dronov, palivo či zimná výstroj.

„Najlepší spôsob, ako zvýšiť šance na mierové riešenie, je podporovať Ukrajinu,“ povedal Stoltenberg. Zároveň predstavil program rokovania aliančných ministrov zahraničia začínajúceho v utorok (29. 11.) v Bukurešti. Od schôdzky očakáva zhodu na zvýšení dodávok spomínaného vybavenia, ktoré už v súčasnosti podľa neho Aliancia Ukrajine poskytuje.

Kyjev sa v poslednom čase potýka s útokmi Iránom dodaných dronov explodujúcich po útoku na cieľ, proti ktorým mu má pomôcť technika rušiaca signál bezpilotných strojov.

Ku schôdzke ministrov sa podľa Stoltenberga pripojí ich ukrajinský kolega Dmytro Kuleba, s ktorým budú preberať tiež ďalšie potreby ukrajinskej armády. Šéf NATO dodal, že ministri majú na programe aj rozhovory o ďalších dodávkach zbraní, ktoré by umožnili modernizáciu ukrajinskej armády a jej prispôsobenie aliančným štandardom.

Protivzdušná obrana

„Vyzveme spojencov, aby ďalej navýšili svoju podporu, obzvlášť pri systémoch protivzdušnej obrany,“ uviedol Stoltenberg. Západné krajiny začali v posledných mesiacoch v reakcii na masívne ruské raketové útoky dodávať Ukrajine vyspelú obrannú techniku.

Kyjev však vzhľadom na nepoľavujúce útoky proti energetickej infraštruktúre a civilné ciele potrebuje napríklad viac systémov protivzdušnej obrany.

Ministri budú rokovať aj so svojimi kolegami z Moldavska, Gruzínska a Bosny a Hercegoviny, ktorých krajiny obávajúce sa ruskej rozpínavosti chce podľa Stoltenberga Aliancia naďalej podporovať. NATO podnikne „ďalšie kroky, ktoré pomôžu ochrániť ich nezávislosť a posilnia ich schopnosť brániť sa“, povedal šéf Aliancie bez podrobností.

Témou dvojdňového ministerského zasadnutia budú tiež vzťahy s Čínou, ktorú Aliancia vzhľadom na jej vojenské aktivity považuje za rastúcu výzvu. Ruská agresia podľa Stoltenberga odhalila nebezpečnú závislosť krajín NATO od ruských energií, z čoho sa Aliancia musí poučiť.

„Musíme zhodnotiť, ako sme závislí od ďalších autoritárskych režimov, predovšetkým od Číny,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet