Na hlavný obsah

NATO nevníma Čínu ako protivníka, sledujeme ale jej rozvoj, povedal Stoltenberg

Varoval však pred podceňovaním Ruska.

NATO nevníma Čínu ako protivníka, sledujeme ale jej rozvoj, povedal Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia nevníma Čínu ako svojho protivníka. Témou stredajšieho (30. 11.) rokovania na úrovni ministrov zahraničia členských krajín bloku ale bol aj jej ambiciózny vojenský a technologický rozvoj. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg novinárom na záver dvojdňovej schôdzky v Bukurešti.

„Severoatlantická aliancia je združením Severnej Ameriky a Európy, ale výzvy, ktorým čelí, sú globálne,“ upozornil Stoltenberg. Podľa aktuálnych strategických dokumentov aliancie predstavuje Čína a jej čoraz asertívnejšie správanie vo svete pre NATO „komplexnú výzvu“.

Ukrajinu treba aj naďalej podporovať

Vo vzťahu k situácii na Ukrajine v stredu Stoltenberg varoval pred podceňovaním Ruska, hoci Ukrajina dosiahla na bojisku značné zisky, a opäť zdôraznil, že Ukrajinu je potrebné aj naďalej podporovať.

„Potrebujú viac protivzdušnej obrany, paliva aj elektrických generátorov,“ povedal generálny tajomník.

Ukrajinské členstvo v NATO podľa Stoltenberga zatiaľ nie je témou, keďže „ak sa Ukrajina neubráni (ruskej) agresii a nezostane nezávislým suverénnym štátom, jej členstvo v aliancii sa automaticky stáva nemožným“. „Musíme postupovať krok za krokom,“ povedal Stoltenberg.

Ministri zahraničných vecí v stredu v Bukurešti rokovali aj o vstupe Fínska a Švédska do NATO, ktorý zatiaľ neschválilo Turecko a Maďarsko, alebo spolupráci s Bosnou a Hercegovinou, Gruzínskom a Moldavskom, ktoré „sa nachádzajú pod ruským tlakom“.

„Musíme s nimi vybudovať dlhotrvajúce partnerstvo,“ poznamenal Stoltenberg.

„Rumunsko je kľúčové pre obranu východného krídla NATO aj strategickej oblasti pri Čiernom mori. Skutočnosť, že sa rokovania konajú iba 800 kilometrov od ukrajinských bojísk, je symbolom solidarity s Ukrajinou,“ povedal Aurescu, ktorý NATO označil za „politicky a vojensky najsilnejšiu organizáciu v histórii“. Rumuni sa podľa neho „napriek vojne môžu cítiť bezpečne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet