Na hlavný obsah

Nemeckí poslanci schválili predĺženie chodu jadrových reaktorov

A to do 15. apríla.

Nemeckí poslanci schválili predĺženie chodu jadrových reaktorov
Na ilustračnej snímke jadrová elektráreň. Foto: Twitter/ Reinhard Uhrig

Posledné tri nemecké jadrové elektrárne môžu fungovať až do 15. apríla 2023. Nebudú tak trvalo odstavené ku koncu tohto roka, ako Nemecko pôvodne plánovalo. Schválili to v piatok (11. 11.) poslanci Spolkového snemu.

Zákonodarcovia tak podporili rozhodnutie vlády sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza odložiť pre energetickú krízu trvalé zastavenie výroby elektriny z jadra.

Nemecko má teraz tri funkčné jadrové elektrárne, ktorými sú Emsland v Dolnom Sasku, Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku. Pôvodné znenie zákona predpokladalo, že všetky tri zariadenia budú na konci tohto roka trvalo odpojené od siete a postupne zlikvidované.

Tým by Nemecko skončilo s jadrovou energetikou. Ruská invázia na Ukrajinu a následná energetická kríza prinútili Scholzovu vládu rozhodnutie prehodnotiť.

Vládne diskusie o predĺžení chodu jadrových elektrární viedli k sporom medzi ministrami hospodárstva a financií Robertom Habeckom a Christianom Lindnerom. Habeck chcel elektráreň Emsland ku koncu roka odpojiť a so zvyšnými dvoma pokračovať v prevádzke do jari budúceho roka.

Lindner s tým nesúhlasil a žiadal, aby všetky tri jadrové zariadenia fungovali až do roku 2024. Do sporu zasiahol kancelár a z pozície šéfa vlády nariadil predĺženie prevádzky všetkých troch jadrových elektrární, ale len do 15. apríla 2023.

Spory o budúcnosť reaktorov

Spory o budúcnosť reaktorov sa preniesli aj do piatkovej (11. 11.) rozpravy v Spolkovom sneme. V rozprave pred hlasovaním opozičná konzervatívna únia CDU / CSU poukazovala na to, že treba zachovať jadrové elektrárne v prevádzke aj pre zimu na prelome rokov 2023 a 2024.

Poslanec Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Steffen Bilger varoval, že ďalšia zima bude pravdepodobne oveľa horšia ako tá nastupujúca, na ktorú je Nemecko dobre pripravené s plnými zásobníkmi plynu.

Podľa neho je nevyhnutné odsunúť odstavenie reaktorov minimálne na koniec roku 2024. Chce tiež, aby Nemecko do svojich jadrových zariadení objednalo nové jadrové palivo. To je ale červená čiara, ktorú Zelení odmietajú prekročiť.

Vládni Zelení, pre ktorých je odklad odchodu od jadra ťažkým rozhodnutím, trvajú na tom, že reaktory budú do jari pracovať so súčasným palivom.

Poslanec ekologickej strany Harald Ebner vyhlásil, že predĺženie chodu reaktorov je síce trúfalé, ale Zelení sa s tým zmieria, keďže odklon od nukleárnej energetiky zrušený nebol. „Za slovom kancelára stojíme aj my, 15. apríla 2023 bude koniec,“ dodal s odvolaním sa na Scholzovo rozhodnutie.

Prevádzka po 15. apríli?

Poslanec tiež vládnych liberálov (FDP) Lukas Köhler poukázal na to, že za súčasnej situácie je správne hovoriť aj o možnej prevádzke po 15. apríli. „Piatková debata nie je o ideológii, ale o tom, čo urobilo Rusko, inak by sme tu dnes neboli,“ povedal Köhler, podľa ktorého ďalej platí celonemecká dohoda skoncovať s jadrom.

Ostro proti aprílovému uzatvoreniu jadrových elektrární v piatok vystupovala protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD). „V oblasti jadrovej energetiky sa Nemecko správa ako vodič na diaľnici v protismere,“ povedal poslanec AfD Michael Kaufmann.

„Vo svete sa plánuje 90 reaktorov, 60 ďalších sa stavia, a to aj u našich susedov,“ povedal. Poznamenal, že práve vďaka jadrovým elektrárňam v susedných štátoch bude môcť Nemecko predchádzať výpadkom elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet