Na hlavný obsah

Nemecko a Nórsko uvoľnia peniaze na ochranu amazonského pralesa

Prostriedky boli v posledných rokoch zmrazené.

Nemecko a Nórsko uvoľnia peniaze na ochranu amazonského pralesa
Ilustračná snímka - odlesňovanie Amazonského pralesa. Foto: TASR/AP

Po výhre ľavicového kandidáta Luiza Inácia Luly da Silvu v prezidentských voľbách v Brazílii Nemecko a Nórsko uvolnia peniaze na ochranu amazonského pralesa. Podľa agentúry DPA to v stredu (2. 11.) povedal zástupca nemeckého ministerstva pre rozvojovú pomoc.

Prostriedky z takzvaného amazonského fondu v posledných rokoch držali zmrazené. Nórska vláda sa chce spojiť s Lulovým tímom, ktorý má na starosti prevzatie moci od vlády súčasného pravicového prezidenta Jaira Bolsonara.

Nórsky minister pre ochranu klímy a životného prostredia Espen Barth Eide agentúre NTB povedal, že Nórsko má k dispozícii „značnú“ sumu, ktorú bude možné vyplatiť.

Bolsonaro považuje Amazoniu za predovšetkým za oblasť s nevyužitým hospodárskym potenciálom. Chcel v nej rozširovať poľnohospodárstvo a ťažbu nerastných surovín a návrhy na ochranu dažďového pralesa označoval za zasahovanie.

Amazonský fond financuje Nemecko spoločne s Nórskom. Peniaze z neho slúžia na ochranu prírody v brazílskej Amazónii a na boj proti odlesňovaniu. V roku 2008 ho založila brazílska vláda a spravuje ho brazílska rozvojová banka BNDES.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet