Na hlavný obsah

Nemecko bude na Slovensku opravovať zbrane pre Ukrajinu

Nemecká ministerka obrany sa dohodla s Naďom.

Nemecko bude na Slovensku opravovať zbrane pre Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Nemecko bude na Slovensku opravovať zbrane, ktoré sa použili v bojoch na Ukrajine, aby ich mohli znovu nasadiť. Oznámila to v utorok (15. 11.) v Bruseli nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pred rokovaním s kolegami z ostatných krajín Európskej únie.

Doplnila, že na spustení projektu sa dohodla so svojím slovenským náprotivkom Jaroslavom Naďom (OĽANO). Práce na ňom sa môžu začať okamžite. Pôjde podľa nej napríklad o samohybnú húfnicu PzH 2000 alebo salvové raketomety, ktoré Berlín dodáva Kyjevu.

„Dosiahli sme dohodu a okamžite môžeme začať pracovať na tom, aby všetko vybavenie, ktoré sa dodalo (na Ukrajinu), sa mohlo po návrate z boja opraviť,“ povedala Lambrechtová.

Šéfka nemeckého rezortu obrany okrem toho dodala, že na území Nemecka bude do júna v rámci tréningového programu EÚ vycvičených asi 5 000 ukrajinských vojakov.

Slovensko s opravami pomôže

S opravami nemeckej techniky darovanej Ukrajine pomôže aj Slovensko. Finančné krytie opráv zabezpečí Nemecko, realizovať sa budú na vojenskom útvare v Michalovciach. Slovensko a Nemecko podpísali memorandum o porozumení.

S opravami by sa malo začať v priebehu niekoľkých týždňov. Podľa rezortu pôjde primárne o opravy húfnic a protilietadlových systémov. Spravodajský portál Správy RTVS o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

„S výzvou na túto spoluprácu nás oslovila nemecká strana v septembri. Samozrejme, vzhľadom na vysokú kvalitu slovensko-nemeckých bilaterálnych vzťahov a pretrvávajúcu naliehavosť podpory Ukrajiny naše tímy intenzívne pracovali na dohode, tak aby sme s opravami mohli začať čo najskôr. Ruská agresia na Ukrajine nečaká, preto ani naša pomoc neznesie odklad,“ priblížil Naď. 

Na Slovensko prídu Leopardy

Ďalším výsledkom rokovaní ministrov obrany je, že Nemecko daruje Slovensku 15 kusov tankov Leopard 2 A4 ako náhradu za 30 kusov bojových vozidiel pechoty (BVP-1), ktoré Slovensko pošle Ukrajine.

Prvý tank by mal prísť ešte tento rok v decembri. Ostatné v priebehu roka 2023. Pred použitím majú tank prejsť opravou a modernizáciou. Súčasťou daru je aj tanková munícia, výcvik posádok, náhradné diely a logistická podpora.

„Ozbrojené sily SR takýmto spôsobom získajú tanky západnej výroby. Zároveň týmto spôsobom posilňujeme našu bilaterálnu spoluprácu s Nemeckom, z ktorého sa pod súčasným vedením stáva významný aktér budovania obranyschopnosti Európy,“ uviedol Naď.

Početnosť tankového práporu sa týmto darom zvýši o 50 percent. Ozbrojené sily majú nedostatok tankov T-72, nespĺňa to ani minimálne požiadavky NATO.

„Tanky Leopard využíva až 18 krajín, medzi nimi Poľsko, Maďarsko a Nemecko, ktoré spolupracujú pri prevádzke, logistike, modernizácii a výcviku. To nám otvára možnosti na hlbšiu spoluprácu s každou z nich,“ vyzdvihol generálny riaditeľ sekcie obrannej politiky rezortu Martin Sklenár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko