Na hlavný obsah

Nemecko plánuje zjednodušiť podmienky na získanie občianstva

Rezort vnútra chce navrhnúť aj možnosť dvojitého občianstva.

Nemecko plánuje zjednodušiť podmienky na získanie občianstva
Na ilustračnej snímke nemecká vlajka. Foto: Unsplash

Nemecká vláda pracuje na „zjednodušení“ podmienok na získanie nemeckého občianstva urýchlením procesu naturalizácie prisťahovalcov a povolením dvojitého občianstva. Pre agentúru AFP to povedal hovorca nemeckej vlády.

Ministerstvo vnútra chce čoskoro predstaviť návrh zákona, o ktorom bude rokovať vláda, uviedol hovorca. Nové pravidlá by naturalizáciu prisťahovalcov umožnili po piatich rokoch pobytu v Nemecku namiesto doterajších ôsmich.

Ľudia, ktorí by spĺňali špeciálne pravidlá integrácie, by mohli o nemecký pas požiadať už po troch rokoch. Informuje spravodajská stanica Deutsche Welle.

Deti narodené na území Nemecka by podľa predbežného návrhu získavali občianstvo automaticky, ak jeden z rodičov – prisťahovalcov – žije v Nemecku zákonne najmenej päť rokov.

Nemecký rezort vnútra tiež plánuje zjednodušiť jazykové požiadavky pre starších prisťahovalcov, ktorí sa budú uchádzať o občianstvo. Pre imigrantov chce údajne navrhnúť aj možnosť dvojitého občianstva.

Správy o plánovanom zjednodušení podmienok na získanie nemeckého občianstva prichádzajú v čase, keď Nemecku hrozí akútny nedostatok pracovnej sily v mnohých priemyselných odvetviach, píše AFP.

Nemecké ministerstvo práce odhaduje, že do roku 2026 bude v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou v EÚ, chýbať približne 240 000 kvalifikovaných pracovníkov.

Vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza sa minulý rok v koaličnej dohode zaviazala, že „vytvorí moderný zákon o občianstve“, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet