Na hlavný obsah

Nezamestnanosť na Slovensku v októbri klesla pod šesť percent

Stalo sa tak prvýkrát od pandémie.

Nezamestnanosť na Slovensku v októbri klesla pod šesť percent
Na ilustračnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci októbra 5,90 %. Prvýkrát po dva a pol roku tak klesla pod hranicu šiestich percent. V nedeľu (20. 11.) o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Oproti septembru klesla miera nezamestnanosti o 0,16 percentuálneho bodu (p.b.). Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku, čo je nový ukazovateľ sledovaný ústredím práce, bol v októbri na úrovni 4,37 %.

Počet ľudí bez práce klesal v desiatom mesiaci roka vo všetkých krajoch Slovenska. Najvýraznejšie medzimesačné a medziročné zníženie zaznamenal Bratislavský kraj.

Na snímke miera nezamestnanosti od apríla 2020 do októbra 2022.
Na snímke miera nezamestnanosti od apríla 2020 do októbra 2022.Foto: ÚPSVR

Najväčší medzimesačný pokles spomedzi okresov, o 0,86 p.b., evidoval okres Senec, kde sa nezamestnanosť v októbri ustálila na 3,95 %.

„Tento mesiac prekonala nezamestnanosť dva podstatné míľniky. Celkovo klesla pod šesť percent a vo všetkých krajoch je už pod desiatimi percentami. Práve vývoj v krajoch bol pre mňa obzvlášť príjemným prekvapením. Vo všetkých nezamestnanosť klesala medzimesačne aj medziročne,“ zhodnotil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Rezort práce spustil v septembri dva nové projekty s cieľom udržať trend znižovania nezamestnanosti.

Cieľom národného projektu Prax pre mladých je podporiť mladých ľudí do 29 rokov pri uplatnení sa na trhu práce. Národný projekt Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie podporuje zvýšenie zamestnateľnosti a zamestnanosti tejto skupiny obyvateľov.

„Za uplynulý mesiac sa počet žiadostí v oboch projektoch strojnásobil a so žiadateľmi sme sa dohodli na celkovej podpore vo výške takmer 2,5 milióna eur. Na záver pripomínam, že ide o nové projekty, ktoré sme spustili pred približne dvoma mesiacmi,“ doplnil generálny riaditeľ ÚPSVR Karol Zimmer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika