Na hlavný obsah

Niektorí starostovia obcí budú zarábať viac ako primátori krajských miest

Minimálnu mzdu môžu poslanci navýšiť až o 60 percent.

Niektorí starostovia obcí budú zarábať viac ako primátori krajských miest
Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

V mestách a obciach sa v týchto dňoch uskutočňujú zastupiteľstvá, na ktorých skladajú zvolení poslanci sľub. Hneď nato schvaľujú plat svojmu primátorovi či starostovi. Keďže zákon stanovuje len ich minimálnu mzdu, poslanci ju môžu navýšiť o 60 percent. Už teraz je zrejmé, že niektorí starostovia obcí budú zarábať viac ako primátori krajských miest.

Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Dagmar Úradníková.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne vstupuje aj do druhého volebného obdobia len so základným platom. Poslanci mu ho nenavýšili. Zarábať bude 4 280 eur v hrubom.

„Rozumiem tým výhradám, že ideme šetriť a ideme do zlých časov. Prijímam to rozhodnutie,“ povedal.

Primátorovi Kysuckého Nového Mesta poslanci schválili navýšenie o 50 percent. Podľa poslanca Ondreja Holienčíka pri stanovení platu primátora zohľadnili aj jeho volebný výsledok.

„Brali sme to tak, že tá jeho práca doteraz bola docenená a zohľadnili sme pritom aj aktuálnu infláciu,“ uviedol.

Rozdiely v platoch

Primátor krajského mesta s viac ako 80 000 obyvateľmi bude zarábať o 1 200 eur menej ako jeho kolega z Kysuckého Nového Mesta, ktoré má len 14 000 obyvateľov.

Primátorovi Trenčína schválili poslanci navýšenie platu o celých 60 percent. Zarábať bude viac ako 6 800 eur v hrubom.

„Nájdite mi jedného človeka, ktorý nie je milionár, ktorý by išiel robiť takúto ťažkú službu bez toho, aby si nedal zaplatiť to, čo mu prináleží zo zákona,“ dodal primátor Richard Rybníček.

Viac ako primátor krajského mesta Žilina bude zarábať napríklad starosta obce Jarovnice pri Sabinove či Veľkej Lomnice v okrese Kežmarok. Hoci ide o obce len s tisíckami obyvateľov, poslanci im schválili po 5 000 eur v hrubom.

Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera by mali poslanci zohľadniť, čo ktorý primátor či starosta v uplynulom volebnom období dosiahol.

„Sú samozrejme, ako aj v každej brandži, aj nejaké úlety, ktoré by, samozrejme, bolo treba nejakým spôsobom determinovať, ale nemyslím si, že túto samosprávnu činnosť treba zastupiteľom brať,“ ozrejmil.

V Žiline sa chcú poslanci k platu primátora ešte vrátiť avšak, keď bude schválený rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál