Na hlavný obsah

Nová technológia uľahčí pátranie v horách po nezvestných

Používanie zariadenia však musí schváliť parlament.

Nová technológia uľahčí pátranie v horách po nezvestných
Skráti rozsiahle pátracie akcie a ušetrí nasadených záchranárov aj techniku. Dokáže to nová technológia na lokalizáciu mobilu v horách. Foto: RTVS

Skráti rozsiahle pátracie akcie a ušetrí nasadených záchranárov aj techniku. Dokáže to nová technológia na lokalizáciu mobilu v horách, aj tam, kde nie je signál. Horskí záchranári ju vedia zaobstarať. Používanie zariadenia však musí schváliť parlament.

Pátracia akcia po nezvestnom turistovi – to sú kilometre prechodené pri hľadaní v exponovanom teréne, nasadenie vrtuľníka či dronov. Horskí záchranári sú v teréne neraz hodiny, dni aj týždne.

Počas víkendu takto pátrali po poľskom turistovi, ktorý sa zrútil spod Kolového štítu. Telo nezvestného pomohli nájsť poľskí záchranári za pomoci dronu.

„Horskí záchranári cez GPS prišli asi nejakých 70 metrov, v podstate už po telesné pozostatky horolezca,“ hovorí Ľubomír Ďuraš, horský záchranár Horskej záchrannej služby (HZS) Vysoké Tatry.

Ak hľadaný nepošle súradnice cez aplikáciu, prostredníctvom mobilného signálu dokážu záchranári určiť miesto, kde sa nachádza len približne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Niekedy je lokalita, v ktorej sa hľadá tak rozsiahla a tak členitá, že je naozaj problém človeka nájsť,“ vysvetľuje Miroslav Živčák, náčelník HZS Vysoké Tatry.

„Presnosť je momentálne nejakých 20 – 25 kilometrov. Ale keď zapojíme to zariadenie, tak presnosť bude na desiatky metrov – na 10 až 15 metrov,“ zdôrazňuje Marek Biskupič, riaditeľ HZS na Slovensku.

Riaditeľ horských záchranárov hovorí o kufríku, ktorý môže pátranie posunúť míľovými krokmi vpred. Ide o lokalizátor BTS, ktorý sa dokáže pripojiť na telefón hľadaného aj v prípade, že v tatranskej doline nie je signál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko