Na hlavný obsah

Novela zákona o dani z príjmov môže pripraviť obce o vyše 780 miliónov eur

Samosprávy apelujú na poslancov, aby o nej nehlasovali.

Novela zákona o dani z príjmov môže pripraviť obce o vyše 780 miliónov eur
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo. Foto: TASR

Návrhom novely zákona o dani z príjmov môžu obce prísť o 784 miliónov eur. V utorok (29. 11.) o tom informoval primátor Bratislavy a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Matúš Vallo. Tvrdí, že jeho prijatím parlament ohrozí základné služby pre obyvateľov miest a obcí.

Týkať sa to bude oblasti školstva, sociálneho zabezpečenia, verejnej dopravy či údržby ulíc. Môže sa znížiť dostupnosť a kvalita krúžkov, športových a voľnočasových zariadení pre deti, vysvetlil Vallo.

„Rodinám teda na daňovom bonuse dávame a samosprávy si od nich tie isté peniaze zoberú naspäť na vyšších poplatkoch a horších službách,“ skonštatoval bratislavský primátor.

Návrh ohrozí aj samotnú existenciu samospráv, ako aj kultúrne, športové a bezpečnostné kritériá miest. Dodal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.

Podľa prezidenta ÚMS a primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka už teraz nevie 40 % obcí a miest zostaviť rozpočet na budúci rok. Upozornil zároveň na fakt, že štátny dlh presahuje 50 %. Podľa neho dlhová brzda, ktorá má fungovať od jari 2023, spôsobí, že mestá a obce nebudú vedieť v roku 2024 fungovať.

„Prosíme pána premiéra, poslancov národnej rady aj ministra financií, aby si uvedomili ďalší obrovský dosah takzvanej dlhovej brzdy. Podľa nás je ohrozený aj plán obnovy, aj čerpanie 13 miliárd eur z eurofondov. Mestá a obce nebudú mať peniaze ani len na spoluúčasť na týchto projektoch,“ apeloval Rybníček.

ZMOS uviedlo, že sa plánuje obrátiť aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú predtým, ako zákon podpíše. Rybníček upozornil, že prijatím novely by boli samosprávy oveľa viac závislé od rozhodnutí vlády a parlamentu, čomu sa chcú vyhnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko