Na hlavný obsah

O post českého prezidenta sa bude uchádzať deväť kandidátov

Dvanástim ministerstvo kandidatúru zamietlo.

O post českého prezidenta sa bude uchádzať deväť kandidátov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/David Taneček

Budúci český prezident bude jedným z deviatich kandidátov, ktorých v piatok (25. 11.) zaregistrovalo ministerstvo vnútra do volieb. Nechýba medzi nimi žiadny z kandidátov, ktorých favorizovali predvolebné prieskumy. Aj v predchádzajúcich dvoch priamych voľbách hlavy štátu si ľudia mohli vyberať z deviatich kandidátov.

O hrad sa budú uchádzať bývalý premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš, poslanec Jaroslav Bašta (SPD), senátori Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová či prezidentka Českej asociácie povinných Denisa Rohanová.

K favoritom patrí aj bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Okrem neho o post zabojujú ešte odborový predák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima.

Ministerstvo odmietlo zaregistrovať napríklad podnikateľov Tomáša Březinu, Karla Diviša a Karla Janečka. Uviedol to námestník ministra vnútra Petr Vokáč.

Ministerstvo odmietlo zaregistrovať 12 z 21 kandidátov najmä preto, že nepredložili minimálny počet podpisov, ktorý zákon vyžaduje na podporu ich kandidatúry. Odmietnutí kandidáti sa budú môcť do polovice budúceho týždňa odvolať na Najvyšší správny súd. Ministerstvo dostalo 22 žiadostí, ale jedna prišla po termíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet