Na hlavný obsah

Od januára hrozí zastavenie zberu odpadov, upozorňujú samosprávy a zberové firmy

Chýbajú totiž technológie na spĺňanie novej legislatívy.

Od januára hrozí zastavenie zberu odpadov, upozorňujú samosprávy a zberové firmy
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Slovensku od 1. januára 2023 hrozí zastavenie zberu odpadov, upozorňujú na to samosprávy aj zberové spoločnosti. Do platnosti vstúpi legislatíva, ktorá nariaďuje úpravu odpadov pred ich uložením na skládky.

Potrebné technológie meškajú pre zdĺhavý povoľovací proces. Podľa samospráv je situácia vážna. Ministerstvo to až tak dramaticky nevidí a samosprávy vyzýva, aby nešírili paniku. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

Nový zákon prikazuje odpad pred skládkovaním upraviť, na čo však na Slovensku chýbajú technológie. Dôvodov prečo, je viacero. Podľa riaditeľa Zväzu odpadového priemyslu Jána Chovanca mali na prípravu málo času. Napríklad v Česku na to majú 10 rokov.

„Samotnú novelu prijali až v roku 2021. Za taký krátky čas sa na Slovensku nedá získať kladné stanovisko v procese EIA (Posudzovanie vplyvov na životné prostredie), územné rozhodnutie, stavebné povolenie a samotnú stavbu zrealizovať a povoliť,“ vysvetlil Chovanec.

Sú však aj prevádzkovatelia, ktorý stanovený dátum stihli, no čo bude s nimi, Chovanec netuší. „Ich by bolo potrebné nejakým spôsobom bonifikovať, aby sa im ekonomicky oplatilo zapnutie zariadenia a aspoň čiastočne vykryť deficit na Slovensku, a teda upravovať ten odpad, ak už to zariadenie majú postavené,“ doplnil.

Zariadení na spracovanie odpadu je málo

Takých zariadení je však málo, reaguje Zuzana Čachová z Únie miest Slovenska. To najstaršie je v Dolnom Hričove, ktoré vie pokryť Žilinu a jej blízke okolie. Bratislava, Košice a čiastočne Prešov zase na likvidáciu odpadov využívajú spaľovne. Napriek tomu, má 80% Slovenska podľa nej vážny problém.

„Pretože sa to týka každého mesta a obce, ktoré odpad skládkuje. Z krajských miest sa to týka Trnavy, Nitry, Trenčína a potom aj menších miest ako Martin, Poprad. Stojíme všetci pred tým veľkým problémom, čo urobíme so zmesovým odpadom, za ktorý máme v januári zodpovednosť,“ dodala.

Ideálne by podľa nich bolo, ak by sa účinnosť zákona posunula o dva roky. To sa však nepozdáva ministerstvu životného prostredia. Štátny tajomník Juraj Smatana apeluje na všetkých, aby nešírili paniku.

„Ministerstvo životného prostredia už dalo do legislatívneho procesu riešenie pre všetky zúčastnené strany. Zároveň je rozpracované nariadenie o poplatkoch, ktoré výrazne zvýhodní mestá, obce aj prevádzkovateľov, ktorí sa poctivo pripravovali,“ tvrdí Smerana.

Dodal, že nariadenie „nebude zbytočne trestať tých, ktorí čakajú. kým získajú povolenia.“ Ak ministerstvo účinnosť zákona oddiali, hrozí, že dostaneme pokutu z Európskej komisie

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál