Na hlavný obsah

Odborníci pripúšťajú posilnenie ochrany oblastí hraničiacich s Ukrajinou

Môže ísť o nové systémy protivzdušnej obrany

Odborníci pripúšťajú posilnenie ochrany oblastí hraničiacich s Ukrajinou
Na ilustračnej snímke moderný systém protivzdušnej obrany IRIS-T. Foto: Twitter/ Televize Seznam

Výbuch rakety na poľskom území, ktorý spôsobil smrť dvom ľuďom, je stále predmetom vyšetrovania. Poľsko a jeho partneri budú o jeho záveroch informovať. Americký prezident Joe Biden podľa agentúry AP vyhlásil, že je nepravdepodobné, že raketu vypálili z Ruska. Zrejme išlo o ukrajinskú raketu, ktorou chcel Kyjev v obrane zostreliť tú ruskú.

Prípadné posilnenie ochrany v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou pripúšťajú aj odborníci. Podľa nich môže ísť o nové systémy protivzdušnej obrany alebo sa minimálne zvýši monitorovanie východnej hranice NATO.

Realitou moderného bojiska, na rozdiel od druhej svetovej vojny, sú podľa expertov chýbajúce systémy protilietadlovej obrany v mestách. V nich sa totiž nebojuje, vojny sa v nich nevyhrávajú a protivzdušná obrana nie je záležitosťou technologických pretekov, ale financií.

Odborníci tvrdia, že na svete neexistuje štát, ktorý by bol schopný finančne podporiť vytvorenie systému protivzdušnej obrany na ochranu celého svojho územia. Adam Potočňák z Akadémie obrany v Brne navyše vysvetľuje, že žiadna protivzdušná či protiraketová obrana nefunguje na sto percent.

„Platí, že nad nejakým územím roztiahnete akoby ochranný dáždnik., čiže tam disponujete nejakým systémom. Ten chráni určitú oblasť svojho perimetra. Niekto to raz prirovnal k tomu, že protiraketová funguje, ako keď sa snažíte niečím trafiť letiacu muchu. Možno je to trochu prehnané prirovnanie, ale v princípe sa to podariť môže aj nemusí,“ vysvetľuje Potočňák.

Raketa vyvoláva otázniky

Dobrou správou podľa neho je, že Slovensko aj vďaka prítomnosti síl NATO, má protiraketovú obranu. Upozorňuje však, že v budúcnosti bude musieť vyriešiť vlastné obranné kapacity.

Raketa, ktorá zasiahla poľské územie, síce vyvoláva otázniky, no Adam Potočňák upozorňuje, že odpovede sú náročnou technickou záležitosťou. Vyšetrovanie bude podľa neho kombináciou overovania informácií z viacerých zdrojov.

„Vieme, že let tej rakety sledovalo jedno z aliančných lietadiel. Tieto dáta už poskytli poľskej strane. Priamo v teréne budú školení experti zisťovať pôvod strely, pravdepodobne na základe jej úlomkov a zvyšných častí,“ hovorí.

Pomoc pri vyšetrovaní incidentu ponúkli Poľsku členské krajiny NATO aj G7. Politici aj odborníci však vyzývajú na rozvážnosť a pokoj. Poľské médiá píšu, že v prípade rakety na ich území nejde o žiadne zlyhanie a tvrdia, že takto vyzerá vojenský svet 21. storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál