Na hlavný obsah

Odvolací súd v Rusku potvrdil trest väzenia pre aktivistu Pivovarova

A to za spoluprácu s organizáciou vykonávajúcou nežiaduce aktivity.

Odvolací súd v Rusku potvrdil trest väzenia pre aktivistu Pivovarova
Na snímke opozičný aktivista Andrej Pivovarov. Foto: TASR/AP

Krajský súd v juhoruskom meste Krasnodar potvrdil v utorok (22. 11.) trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov, ktorý bol v júli vynesený nad známym opozičným aktivistom Andrejom Pivovarovom. Informovala o tom britská stanica BBC.

Pivovarov je bývalým výkonným riaditeľom medzičasom už rozpusteného proopozičného hnutia Otvorené Rusko. Na trest väzenia ho odsúdili za „spoluprácu s organizáciou vykonávajúcou nežiaduce aktivity“ – za takú vyhlásili aj organizáciu Otvorené Rusko.

S verdiktom nesúhlasí

Vo svojom poslednom slove pred odvolacím súdom Pivovarov vyhlásil, že nesúhlasí nielen so súdnym verdiktom, ale ani s existenciou článku zákona o nežiaducich organizáciách. Ten podľa jeho názoru vytvorili špeciálne na boj proti subjektu Otvorené Rusko.

Aktivisti v Rusku totiž argumentujú, že za nežiaducu v Rusku vyhlásili iba britskú organizáciu Otvorené Rusko/Open Russia spojenú s bývalým oligarchom Michailom Chodorkovským, a nie rovnomenné hnutie, ktoré v Rusku iniciovali ruskí občania.

Ani tieto výhrady však podľa BBC nebránia príslušníkom ruských orgánov činných v trestnom konaní v tom, aby stíhali aktivistov, ktorí spolupracovali s týmto proopozičným zoskupením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet