Na hlavný obsah

OĽANO popiera, že by chceli odvolávať z výborov ďalších nominantov SaS

Začínajú si však nárokovať na vedenie zdravotníckeho výboru.

Na liberálov dopadá odchod z koalície. Po tom, ako SaS prišla o vedenie v zdravotníckom výbore, môžu byť na rade ďalšie miesta. Politológ tvrdí, že koalícia sa na odvolávaní nominantov SaS môže popáliť.

Parlamentné výbory zohrávajú dôležitú úlohu pri schvaľovaní zákonov. K jednotlivým návrhom podávajú stanoviská a okrem toho kontrolujú aj činnosť ministerstiev. Ešte štyri výbory vedú nominanti opozičnej SaS. Z koalície sa však začali ozývať hlasy, že to nie je fér.

Stoličky sa podľa SaS trasú pod predsedami finančného a brannobezpečnostného výboru. Napriek tomu, že hnutie OĽANO popiera iniciatívy na ďalšie odvolávanie nominantov SaS, minimálne na vedenie zdravotníckeho výboru si začína nárokovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ja keď som odchádzal ako minister, tak mne bolo povedané, že taká bola dohoda, že odchádzam, že budem teda predsedom výboru. Dodnes som ním nebol,“ povedal bývalý šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Zmariť túto ambíciu hnutia OĽANO môže vlastný koaličný partner Sme rodina.

„Lebo reálne tu vládnu oni a ja si viem predstaviť aj pani Šebovú ako predsedníčku zdravotníckeho výboru a vie si predstaviť, že jej hlasy dáme,“ skonštatovala poslankyňa Jana Bittó Cigániková.

Predmetom koaličnej rady bude aj voľba predsedu zdravotníckeho výboru a my budeme rešpektovať dohodu z koaličnej rady. Politológ upozorňuje, že postupné odvolávanie nominantov SaS sa koalícií môže vypomstiť.

„Sú niektoré návrhy zákonov, pri ktorých by sa mohli vládne strany práve na SaS spoľahnúť, ale keďže im takýmto spôsobom torpédujú ich predsedov výborov, tak pravdepodobne nebudú môcť v budúcnosti očakávať takú istú podporu,“ vysvetlil politológ Radoslav Štefančík.

Pre koalíciu bude v najbližších dňoch najdôležitejšie schváliť rozpočet na budúci rok. Zákon roka zatiaľ SaS podporiť nechce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko