Na hlavný obsah

OSN oznámila predĺženie dohody o vývoze obilnín z Ukrajiny

Predĺžili ju o 120 dní.

OSN oznámila predĺženie dohody o vývoze obilnín z Ukrajiny
Na fotografii vlajka OSN. Foto: Pixabay

Dohodu umožňujúcu bezpečný vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more napriek ruskej invázii predĺžili, oznámila vo štvrtok (17. 11.) Organizácia Spojených národov. Informovala o tom agentúra DPA. Platnosť dohody mala pôvodne vypršať najbližší víkend.

Ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov uviedol, že vyrokovali predĺženie dohody o 120 dní. Označil to za „ďalší dôležitý krok v celosvetovom boji proti potravinovej kríze“, informovala stanica Sky News.

O tom, že dohoda zostane v platnosti ďalšie štyri mesiace „za súčasných podmienok“, hovoril aj vysokopostavený turecký predstaviteľ.

Generálny tajomník OSN António Guterres privítal súhlas všetkých strán. Dohody Ukrajiny s Ruskom podpísali OSN a Turecko pôvodne v júli na obdobie štyroch mesiacov.

„Vítam dohodu všetkých strán o pokračovaní čiernomorskej obilninovej iniciatívy s cieľom uľahčiť bezpečnú plavbu pri vývoze obilnín, potravín a hnojív z Ukrajiny,“ uviedol Guterres.

OSN je podľa neho „plne odhodlaná odstrániť zostávajúce prekážky vývozu potravín a hnojív z Ruskej federácie“, čo je súčasť dohody, ktorú Moskva považuje za rozhodujúcu.

Rusko v októbri pozastavilo svoju účasť na plnení dohody, po niekoľkých dňoch sa k nej však vrátilo. Zmiernilo to obavy z ďalšieho narušenia vývozu trasami v Čiernom mori, ktoré neboli bezpečné po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet