Na hlavný obsah

OSN: Prvá zásielka ruských hnojív smeruje do Afriky

Ide o súčasť dohody o vývoze.

OSN: Prvá zásielka ruských hnojív smeruje do Afriky
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Prvá zásielka hnojív vyrobených v Rusku v utorok (29. 11.) opustila Holandsko a zamierila do Malawi na základe dohody o vývoze, ktorú predtým sprostredkovala OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

V utorok popoludní odplávalo na lodi MV Greenwich z prístavu Terneuzen na juhozápade Holandska približne 20 000 ton chemického hnojiva. Očakáva sa, že zásielku vyložia v mozambickom prístave Beira a potom sa po súši prepraví do vnútrozemskej juhoafrickej krajiny Malawi.

Ide o prvú zo série zásielok, druhá bude podľa OSN smerovať do západnej Afriky.

Ruský vývoz hnojív, ktorý je pre boj s potravinovou krízou kľúčový, je dlhodobo ochromený. Na poľnohospodárske produkty a hnojivá sa sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu nevzťahujú. Majitelia lodí ich však pre riziká spojené s konfliktom v Čiernom mori nechcú pre nedostatok poisťovateľov prenajímať.

Dohoda sprostredkovaná OSN, ktorú prvýkrát predstavili v júli, začiatkom tohto mesiaca obnovili. Umožňuje vývoz obilia z niektorých ukrajinských prístavov na pobreží Čierneho mora, ako aj vývoz hnojív od ruských výrobcov. Rusko v októbri na štyri dni pozastavilo svoju účasť na dohode, no neskôr sa k nej opäť pripojilo.

Povolenie vývozu 260 000 ton ruských hnojív uskladnených v Európe „poslúži na zmiernenie humanitárnych potrieb a zabráni katastrofálnym stratám úrody v Afrike, kde je v súčasnosti obdobie siatia,“ uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

„Organizácia Spojených národov pokračuje v intenzívnom diplomatickom úsilí so všetkými stranami, aby zabezpečila nerušený vývoz dôležitých potravín a hnojív z Ukrajiny a Ruskej federácie, na ktoré sa nevzťahujú sankčné režimy, na svetové trhy,“ dodal hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet