Na hlavný obsah

Otcovia novorodencov môžu zostať s bábätkom dva týždne doma

Od novembra platí otcovská dovolenka.

Otcovia novorodencov môžu zostať s bábätkom dva týždne doma
Otcovia novorodencov môžu po novom zostať s bábätkom dva týždne doma. Foto: RTVS

Otcovia novorodencov môžu po novom zostať s bábätkom dva týždne doma. Od novembra platí takzvaná otcovská dovolenka a to bez ohľadu na to, či materské poberá aj matka. Vyplácať ju bude Sociálna poisťovňa.

Na 14-dňovú otcovskú dovolenku môžu otcovia nastúpiť do 6-tich týždňov od narodenia dieťaťa. „Pokiaľ dieťa napríklad musí ostať po pôrode v nemocnici, tak toto obdobe 6 týždňov sa predlžuje o obdobie strávené v nemocnici,“ vysvetlil Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ministerstvo práce odhaduje, že otcovskú dovolenku bude mesačne využívať približne 3 000 rodičov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Právo na platenú otcovskú dovolenku novela zavádza z dôvodu zabezpečenia podmienok pre vytvorenie puta medzi otcami a deťmi už v ranom veku detí,“ zdôraznilo ministerstvo práce vo svojom stanovisku.

„To, že otcovia budú mať tie dva týždne, považujem za dobré riešenie. Len je potrebné vylepšovať systém, aby sa rodičia mohli striedať,“ podotkol Peter Cmorej (SaS) poslanec NR SR a člen Výboru NR SR pre sociálne veci.

Zavedenie otcovskej dovolenky bola požiadavka Európskej únie. Rodičia to privítali, pretože doteraz mali otcovia len jednu možnosť – zobrať si dovolenku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko