Na hlavný obsah

Otepľovanie planéty a stúpanie hladiny oceánov sa zrýchľujú

Posledných osem rokov bolo najteplejších v histórii záznamov.

Otepľovanie planéty a stúpanie hladiny oceánov sa zrýchľujú
Ilustračná snímka - Ľadovec Scex Rouge a ľadovec Tsanfleuron na juhozápade Švajčiarska 28. júla 2022. Foto: TASR/AP

Otepľovanie planéty aj stúpanie hladín oceánov zrýchľuje, varujú meteorológovia. Posledných osem rokov bolo najteplejších v histórii záznamov a topeniu ľadovcov už nič nezabráni.

Vo svojej správe, zverejnenej pri príležitosti začatia klimatickej konferencie OSN (COP27) v Egypte, to v nedeľu (6. 11.) uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Jej šéf Petteri Taalas varoval, že udržať otepľovanie pod hranicou 1,5 stupňa v porovnaní s predpriemyselnou érou sa už pravdepodobne nepodarí. Katastrofálne dôsledky klimatických zmien budú čoraz citeľnejšie.

Tohtoročná priemerná teplota bude o 1,15 stupňa vyššia ako priemerná teplota z rokov 1850-1900. Hladiny oceánov teraz stúpajú dvojnásobnou rýchlosťou oproti začiatku 90. rokov. Od januára 2020 sa zvýšili o jeden centimeter.

„Pre mnohé ľadovce je už neskoro a ich topenie bude pokračovať stovky alebo aj tisíce rokov s ďalekosiahlymi dôsledkami pre bezpečnosť vodných zdrojov,“ uviedol Taalas.

WMO uvádza, že kontinentálne ľadovce nielen v Európe miznú rekordným tempom. Napríklad v Grónsku ubúda ľadová pokrývka už 26. rok v rade, v Alpách sa tento rok hrúbka ľadovcov stenčila o tri až štyri metre.

„Táto správa WMO sa číta ako lekárska správa ťažko chorého pacienta, tým pacientom je ale v tomto prípade Zem,“ citovala agentúra AP klimatologičku Jennifer Francisovú, ktorá sa na jej formulácii nepodieľala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet